Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrofest nästa år– om politikerna vill

Nyligen avslutade Örebrofesten blev lyckad och kommer troligen tillbaka.
– Det hänger på politikerna. I år fick vi beslut så sent att festen knappt var genomförbar. Till nästa år vill jag veta förutsättningarna i oktober och inte som nu, en månad före festen, säger Pär Thelander på arrangerande Tältkrögarna.

Annons

Det var femte året i rad som Örebrofesten ägde rum. Den har också haft namnet Slottsfesten, inte att förväxla med Slottsfestivalen som ägde rum åren 1993-98. Årets festival besöktes av mellan 20 000 och 25 000 personer, tror Pär Thelander, som överlag är mycket nöjd.

– Absolut. Det var en lugn tillställning och så blir det när medelåldern är 40 plus. Plus att det är gratis entré. Då går folk hem när de är nöjda och sitter inte kvar och dricker för att få så mycket valuta för pengarna som möjligt.

Något du vill ändra på till nästa år?

– Platsen, vid Järntorget och på Storgatan, var bra och att det var gratis var mycket bra. Tidpunkten, början av augusti, var också bra. Drömmen vore att ha en eller flera starka sponsorer som skulle grunda ekonomiskt för att ge publiken en rejäl artist, det saknar vi. Där kanske NA kan vara med, ha ha!

– Men det stora problemet för oss arrangörer är att få ett besked från politikerna. I år fick vi tummen upp dagen före midsommar och det får aldrig mera vara så, det är alldeles för sent.

För sent för vad?

– Allt! Svårt att få med krögare, leveranser, toaletter, marknadsföring – precis allt. Vi är vana att bygga festivaler men här hann vi med nöd och näppe. Örebro är värd en stadsfestival, det är inte tal om ett nytt Hultsfred. Det gäller för politikerna att fatta det.

Inga negativa händelser – inga polisingripanden?

– Inte ett enda. Enda problemet var en butik vid Järntorget som tyckte att vi hägnade in deras lokaler. Det var synd och sådant måste vi försöka att lösa. Annars tycker jag att platsen för en sådan här festival ska vara på stan, precis som den var.

Fotnot:

Tre kockdueller mellan lokala politiker avgjordes under Örebrofesten. I torsdags vann Ia Malmqvist (MP) mot Johan Pehrson (FP), i fredags vann Björn Sundin (S) mot Majlis Telemo (SD) och i lördags vann Lena Baastad (S) mot Staffan Werme (FP). Jury var en bland festdeltagarna slumpvis utvald jury och de tävlande fick välja mellan nobelkocken Jonny Johansson och festarrangören Magnus Sjögren som medhjälpare. Sjögren vann alla tre duellerna ...

Mer läsning

Annons