Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroföretag designarordningsvakternas kläder

Ordningsvakter ska snart vara likadant klädda, oberoende vilken stad de befinner sig i eller vem de jobbar för. Örebroföretaget CSS har varit med att ta fram den nya uniformen.

Annons
Ordningsvakten Thomas Nilson visar en variant av den nya uniformen.

Det är Rikspolisstyrelsen som har beslutat om den gemensamma klädseln och färgkoden.

– Det är ett myndighetsutövande att vara ordningsvakt och de nya kläderna ska framför allt signalera att man är tillförordnad av Polismyndigheten, säger Andreas Nilson som är delägare i Örebroföretaget Conflict solution system.

Duvblå klädsel

CSS, som är leverantör av säkerhetsutrustning, har tillsammans med med Cubik textil i Borås, som de också är återförsäljare till, åtagit sig uppdraget att ta fram den nya uniformen.

Liksom polisuniformen kommer ordningsvakterna att vara klädda i duvblått. I dag ser uniformerna olika ut beroende på vem ordningsvakterna jobbar för. Svarta kostymer, combatbyxor och tröjor i olika färgkombinationer som gul/svart, grön/svart eller röd/svart har förvirrat.

– Det är svårt att veta om det är en ordningsvakt eller vad det är, säger Andreas Nilson.

"Svårare att inte känna igen dem"Förutom att ordningsvakterna kommer att vara lättare att känna igen ser Andreas Nilson ytterligare en fördel med den nya uniformen.

– Många av dem som har slagit ordningsvakter har kommit undan i tingsrätten med att säga ”jag trodde att det var en civilist”, vilket inte har lett till en dom för våld mot tjänsteman. Nu kommer det bli svårare att inte känna igen dem.

Ett års omställning för veteranerFrån och med den 1 december i år ska den yngre generationen ordningsvakter byta om. I blåa toner kommer de att gå klädda i kostym, insatsbyxa, skjorta, piké, tröja eller jacka. På huvudet kommer de att ha en keps eller båtmössa.

De äldre ordningsvakterna har ytterligare ett år på sig att ställa om till den nya uniformen.

Ny kollektion. Ordningsvakten Thomas Nilson visar en variant av den nya uniformen.Bild: Kicki Nilsson
Igenkänningsfaktor. Från och med i december kan ordningsvakterna ha den här båtmössan på huvudet.
Också reflexvästen har den duvblå färgen på magen.
Andreas Nilson, delägare av Conflict solution system, är återförsäljare av den nya uniformen.

Mer läsning

Annons