Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroföretagaren frias

Örebroföretagaren Leif Carlsson åtalades för att ha fyllt igen ett skyddat dike utan tillstånd. I dag meddelar Örebro tingsrätt att han frias från misstanken om brott.

Annons
Diket som försvann. Isödra Örebro finns diket - men igenlagt.Arkivbild: Länsstyrelsen

Enligt lagen är diken, stenmurar och alléer exempel på miljöer som är skyddade och inte får förstöras på grund av att växter och djur som lever där kan få svårt att överleva.

Under 2010 uppmärksammade en privatperson att diket, drygt en kilometer långt, hade fyllts igen. Länsstyrelsen anmälde Leif Carlsson i juni 2011 och upptäckte vid en inspektion, där diket fortfarande var öppet, flera växter som kräver vatten för att kunna överleva.

I januari åtalade miljöåklagaren Ingvar Wennersten Örebroföretagaren misstänkt för brottet. På grund av att det under utredningens gång inte gått att utreda vad som egentligen har hänt gick fallet till rättegång som avslutades den 28 oktober. Leif Carlsson har hela tiden sagt att han inte vet eller minns vem som har tagit bort det skyddade diket. Carlsson berättade också att han fick en stroke 2008 och har haft stora minnesluckor efter den.

–Jag skulle inte tro att jag har gjort det. Jag vet inte heller vem som har gjort det. Det kan vara flera – som arrendatorn, rättaren, inspektorn, min son. Jag vet inte, sa Leif Carlsson under rättegången.

Åklagare Ingvar Wennersten fick använda sig av en uteslutningsmetod för att försöka få svar om vem som lade igen diket. Flera vittnen, bland annat Vägverket och Swedish biogas, svarade på frågor under rättegången.

I dag meddelade Örebro tingsrätt att åtalet om brott mot brott mot områdesskydd ogillas. Enligt tingsrätten är det inte bevisat att Leif Carlsson personligen fyllt igen diket. Åklagarens yrkan om företagsbot med 100 000 kronor ogillas också av tingsrätten.

”Varken genom de uppgifter som de i tingsrätten hörda personerna lämnat eller genom

den skriftliga bevisningen eller utredningen i övrigt är det visat att det är i Leif

Carlssons enskilda näringsverksamhet som det aktuella öppna diket i jordbruksmark,

som omfattades av generellt biotopskydd, fyllts igen” skriver Örebro tingsrätt i sitt beslut.

Leif Carlsson ska också få ersättning för rättegångskostnader på 85 000 kronor.

Läs mer i onsdagens NA, papperstidningen, eller köp den som E-tidning här.

Mer läsning

Annons