Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroforskare: Invandrare inte mer bidragsberoende än infödda

Det finns inget som tyder på att invandrare blir mer beroende av socialbidrag än infödda svenskar. Det visar en studie gjord vid Örebro universitet där forskarna undersökt hur det gick för personer som kom till Sverige under 1990-talet.

Annons

– Trots att Sverige tog emot många immigranter under den här perioden, har vi inte funnit att de blivit mer beroende av socialbidrag än svenskfödda. Det finns skillnader under de tre första åren men inte från det fjärde, säger Daniela Andrén, docent i nationalekonomi, i ett pressmeddelande.

Slutsatsen är att det är viktigt att politikerna utvecklar insatser för att snabbt få ut immigranter i arbetslivet. Forskarna har också lyckats ta fram en ny statistisk modell som kan mäta faktorer som har betydelse för om man blir socialbidragsberoende eller inte.

– Motivation, personlighet och öppenhet är faktorer som inte går att mäta, säger hon. Men man kan integrera antaganden i statistiska modeller. Det kan till exempel handla om i fall en person haft socialbidrag tidigare eller inte. Det är en sådan faktor som förs in i modellen och som man också kan visa har statistisk signifikans, säger Daniela Andrén i pressmeddelandet.

(TT/NA)

Mer läsning

Annons