Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroforskare letar gifter i kändisars blod

Forskare på Örebro universitet jobbar just nu för FN:s räkning med att testa kända personers blod. Det är en del i Safe Planet Campaign som syftar till att sprida informationen om de hundratals miljögifter som vi alla bär på.

Annons

Kemiprofessorn Bert van Bavel, som bland annat har analyserat norska olympiska skidmästarinnan Stine Lise Hattestads blod, förklarar:

– Vi testar för ämnen som är långlivade och som stannar i våra kroppar i flera decennier och som dessutom har toxiska effekter – de kan ge upphov till cancer, reproduktions- och utvecklingsstörningar.

Ackumuleras i kroppen

Nyare miljögifter, som bromerade flamskyddsmedel och organiska fluorämnen, finns numera överallt i vår närmiljö och letar sig in i våra kroppar genom mat och inandning. Men forskarna hittar också gamla klassiska ämnen som DDT, PCB och dioxiner som har funnits med sedan första halvan av 1900-talet. Trots att många dem är förbjudna i dag så fortsätter gifterna att cirkulera bland människor och djur.

– Nittio procent av de här ämnena ackumuleras i kroppen och det tar väldigt lång tid innan de bryts ned, säger Bert van Bavel.

Örebro universitets främsta uppgift i kampanjen är att utbilda personal i Ghana och Egypten i att utföra liknande tester där.

Resultaten av Hattestads och amerikanske skådespelaren Ed Begley Jr:s tester kommer att redovisas i en film som görs av Safe Planet Campaign.

Mer läsning

Annons