Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroforskare: Man blir inte snäll av pepparkakor

Att pepparkakor skulle göra dig snäll är en myt. Det visar forskning genomförd på USÖ, publicerad i Läkartidningen.

Annons

I oktober genomfördes studien på barnkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro. 33 personer deltog - främst läkare och sjuksköterskor anställda på kliniken. Under en sjudagarsperiod åt testpersonerna pepparkakor tre dagar – resterande fyra dagar åt de inga pepparkakor.

Skala 1 till 10Externa bedömare, som inte visste om det var ”pepparkaksdag” eller inte, skulle sedan dagligen bedöma testpersonernas snällhet på en skala från 1 till 10.

Forskaren Jonas F Ludvigsson drar utifrån testet slutsatsen att pepparkakor inte gör människor snällare. Fallstudier som visat på ökad snällhet förklarar Ludvigsson med att kakorna ger en sockerkick, att de konsumeras i positiv miljö och att människor förväntas agera positivt efter att ha ätit pepparkakor.

Är det här en seriös studie?– Nej, det är ju bara på skoj, men studien är på riktigt. Den har genomförts och den väckte stor munterhet. Den visade ju att man inte blir snällare, men kanske gladare av pepparkakor, säger Jonas F Ludvigsson.

Varför gjorde du studien?– Det var Läkartidningen som undrade om jag kunde göra något roligt till deras julnummer. Jag fick fria händer och då blev det det här.

Mer läsning

Annons