Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroforskare: Snabb vård avgörande vid nacksmärtor

Patienter med smärta i rygg, nacke eller axlar behöver få snabb vård. De tre första månaderna är en kritisk tid.
Det visar Örebroforskaren Thomas Overmeer i sin doktorsavhandling.

Annons

– Patienter i riskzonen för långvariga problem måste identifieras tidigt och få rätt behandling direkt. Det tjänar både patienten och samhället på – eftersom de tio procent av smärtpatienterna som får långvariga problem står för 80 procent av kostnaderna, säger Thomas Overmeer.

Thomas Overmeers doktorsavhandling visar att det är nödvändigt för sjukgymnaster att ta hänsyn till psykosociala faktorer i behandlingen av patienter med smärta i rygg, nacke och axlar. Psykosociala faktorer är avgörande både för att identifiera människor som riskerar långvariga problem men också i rehabiliteringen.

- Patienterna behöver få olika sorters stöd som inte en sjukgymnast kan stå för ensam. Sjukgymnastik har bra resultat inom tre månader för ungefär 90 procent av patienterna. Men det är de andra 10 procenten av patienterna som sjukgymnaster inte ska behandla utan direkt skicka vidare för KBT-behandling eller till ett multimodalt team, som består av läkare och psykolog såväl som sjukgymnast.

I nuläget skickas de inte vidare förrän man har sett att behandlingen hos sjukgymnasten inte hjälper.

- Men då har man förlorat värdefull tid, säger Overmeer, som själv är legitimerad sjukgymnast och arbetar vid arbets- och miljömedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

Smärta är inte bara en fysiologisk reaktion utan ett samspel mellan kropp, tankar, känslor och beteende. När smärta upplevs som ett hot kan det leda till katastroftankar. Rädslan gör att patienten fokuserar på smärtan och spänner sig vilket leder till att smärtan upplevs starkare. Det blir en negativ spiral som är svår att bryta.

– För att göra det möjligt för patienterna att bryta sig ur den onda cirkeln så måste de få hjälp att hantera rädsla och oro såväl som med de fysiologiska delarna.

(NA)

Mer läsning

Annons