Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebromoderat vill att du röstar via datorn

Konstitutionsutskottet öppnar för att införa ett elektroniskt röstsystem.
– Det minsta man kan göra är att pröva detta i valet 2014, säger riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M) från Örebro.

Annons

Hon har tidigare motionerat i riksdagen om elektroniskt röstsystem.

– Efter valet i höstas blev det uppenbart att det finns många nackdelar med det röstsystem vi har nu, säger Elisabeth Svantesson.

Med elektronisk röstning, till exempel via internet, går rösträkningen betydligt snabbare. En annan fördel är att en elektronisk röst inte kan bli öppen för tolkning på samma sätt som en valsedel, menar Elisabeth Svantesson.

– Sverige ligger långt fram med IT och borde kunna införa detta till valet 2014.

Valsystemet ses överPartierna i riksdagens konstitutionsutskott har, förutom elektroniskt röstsystem, enats om en rad punkter som måste ses över i det svenska valsystemet.

– Riksdagen och konstitutionsutskottet har ett ansvar att se till att vi inte hamnar i en situation där de uppenbara bristerna inte har åtgärdats till nästa val, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (MP), som tog upp frågan i utskottet och fick alla övriga med sig.

Beslut på tisdagFem punkter som måste ses över enligt KU är förtidsröstning, budröstning, möjligheter att sätta ut partisymboler på valsedlarna, utbildning av röstmottagare och möjligheter till elektroniskt röstsystem.

På tisdag ska utskottet fatta beslut om ett tillkännagivande till regeringen.

Grundlagsutredningen kom fram till att proportionaliteten vid kommunala val och den fria nomineringsrätten bör utredas vidare. Direktiven till en ny utredning är dock inte klara. Genom att enas i KU kan nu ledamöterna påverka utredningens upplägg.

Elisabeth Svantesson (M).

Mer läsning

Annons