Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebromoské sågar imamernas uttalanden

Officiellt ställer sig Örebro moské inte bakom Abdur Kadir Salads agerande inför SVT:s wallraffande reportrar.
- Jag kan inte förstå hans uttalande, säger moskéns informationsansvarige.

Annons

”Det är inte bra att ringa polisen. Varför? För att polisen gör ingenting” var Abdur Kadir Salads svar till Uppdrag gransknings reporter som utgav sig för att vara misshandlad av sin man. Han menade också att en kontakt med polisen skulle kunna splittra familjen.

När NA pratar med Örebro moskés informationsansvarige Aisar Alshawabkeh har han inte sett Uppdrag granskning än. Men utifrån det han har hört från andra medier under onsdagen menar han att det var det fel att säga åt kvinnan att inte anmäla sin man till polisen.

- Vi ställer oss inte bakom hans uttalande. Det är polisen som ska hantera sådana här saker. Vi kan fungera mer som familjerådgivning men när det gäller misshandel så är det självklart polisens sak, säger han.

Aisar Alshawabkeh vill lyfta fram att den person som kvinnorna pratade med inte är en imam, utan en rådgivare som bland annat hjälper till och medlar i familjer med problem.

- Vi har pratat med honom och vi ska prata med honom igen när vi har sett programmet och sedan utreda saken. Sedan ska vi se vad vi ska göra.

Förutom ”om man får ringa polisen” när man blivit slagen var en av de frågor som SVT:s reportrar hade med sig till moskéerna ”får man slå sin hustru”? Vad är ditt svar på den frågan?- Nej det får man inte. Vår största förebild är Muhammed och han har aldrig slagit ett barn eller en kvinna.

Aisar Alshawabkeh tycker det är viktigt att man inte drar alla muslimer över en kam när sådana här diskussioner kommer upp.

- Det är väldigt viktigt att skilja mellan islam och muslimer, precis som man skiljer på kristendomen och kristna. Man kan inte straffa hela kristendomen för att några gör dåliga saker, säger Aisar Alshawabkeh.

NA har inte lyckats

få tag på Abdur Kadir Salad för en kommentar.

Mer läsning

Annons