Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebropar åtalas för rasistiska kränkningar

Ett Örebropar i 30-årsåldern misstänks tillsammans ha förolämpat en taxichaufför genom kränkande tillmälen med rasistiskt innehåll. En annan kväll misstänks mannen ha förolämpat en polis genom samma typ av kränkande ord.

Annons

Under utredningen har paret nekat till att ha förolämpat. Båda åtalas nu vid Örebro tingsrätt.

Vid rättegången begär vice chefsåklagare Sarah Hajslund Hansen förhör med en man som ska vittna om att han hört paret skrika kränkande saker till chauffören.

Bråkig juliresa

Paret åkte taxi i centrala Örebro en kväll i juli i år. Under resan ska kvinnan ha börjat skrika tillmälen till chauffören och uppmanat honom att stänga av taxametern. När föraren stannade bilen ska hon ha fortsatt att skrika rasistiska tillmälen. Samtidigt misstänks mannen också ha skrikit kränkande saker med rasistiskt innehåll.

Den som vittnar vid rättegången har berättat att han stod utanför en restaurang och hörde hur mannen och kvinnan skrek kränkande ord till taxichauffören.

En polis vittnar också och berättar om de iakttagelser han gjorde och vad han hörde paret säga.

Försökte hindra poliser

Vid ett tillfälle i juni misstänks den åtalade mannen för våldsamt motstånd när han skulle omhändertas och placeras i en cell för tillnyktring.

Enligt åtalet satte han sig till motvärn och försökte genom våld hindra poliserna.

Vid upprepade tillfällen ska han sedan ha sagt kränkande saker med rasistiskt innehåll till en av poliserna. I det fallet åtalas han både för våldsamt motstånd och förolämpning. Polismannen kräver 5 000 kronor i skadestånd. Vid rättegången blir det förhör med polismannen och vittnen.

Mer läsning

Annons