Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebropolisen har nyckelroll i att bekämpa metallstölder

I oktober döms två män till fängelse och utvisning vid Örebro tingsrätt för att ha stulit metallskrot vid återvinningsstationen i Hovsta. Bakom den här och andra metallstölder står en organiserad kriminalitet som når över nationsgränserna.

Annons
Kopparstölder. Trafikverket och kyrkor är hårt drabbade av kopparstölder.

Polisen i Örebro län har i två år varit sakkunnig myndighet vad gäller metallstölder och illegala avfallstransporter. Efter två års specialstudier av den här brottsligheten har myndigheten lyckats identifiera problemen runt metallstölder och kartlagt hur organisationen runt den ser ut.

Det senaste året har Mattias Forssten varit projektledare.

– Det här är en kriminalitet som sträcker sig över olika former av brottslighet och över nationsgränserna, säger Mattias Forssten.

Han berättar att hans arbete i huvudsak gått ut på att internt utbilda den egna personalen.

– När en patrull till exempel stoppar en bil med en släpkärra med kopparkabel där föraren säger att han är på väg till sitt arbete, så vet vi i dag bättre hur vi ska agera och vad som kan ligga bakom lasten, förklarar Mattias Forssten.

Hans arbete går också ut på att jobba externt med andra myndigheter och företag. Det handlar om Kronofogden, Skatteverket, försäkringsbolag och skrotföretag.

– Den här brottsligheten är nämligen multikriminell och det innebär att den också sysslar med skattebrott, försäkringsbedrägerier och till och med människohandel.

Mattias Forssten beskriver en hierarki som har en botten i två olika brottslingar: inhemska missbrukare som stjäl för att finansiera sitt missbruk och inhemska ligor med framför allt rumänska och bulgariska gärningsmän som stjäl metaller, diesel eller kläder från insamlingsplatser.

Dessa servar nästa nivå uppåt: de oseriösa uppköparna. Uppköparna är svenskar som köper stöldgodset kontant och säljer det vidare. En sorts metalltvätt.

– Vi har också personer som vi kallar ankarpersoner som står för logistiken. De tar hit gärningsmän från andra länder och pekar ut platserna var de ska stjäla. Här finns en aspekt av människohandel. De här ankarpersonerna erbjuder till exempel en fattig rumän ett jobb som lastbilschaufför i Sverige, han får låna pengar till resan och när han väl kommit hit finns inget jobb, men han tvingas betala av lånet genom att stjäla.

Nu när ni har kartlagt verksamheten, hur går ni vidare?

– Vi hoppas på ett förbud om kontanthantering vid metallförsäljning. I dag är det frivilligt och är man en seriös uppköpare, då betalar man inte kontant. Det ligger ett förslag på förbud där då Skatteverket skulle bli tillsynsmyndighet. Jag vill också bygga vidare på samarbetet mellan myndigheter och företag.

Polisens projektledare Mattias Forssten jobbar med kartläggning och förebyggande verksamhet.

Metallstölder i Sverige

1 januari – 30 september 2013 (per län):

Västra Götaland 212

Skåne 203

Stockholm 78

Kronoberg 61

Dalarna 39

Halland 38

Jönköping 31

Kalmar 30

Blekinge 30

Gävleborg25

Östergötland 21

Värmland 20

Örebro 19

Uppsala 19

Västmanland 12

Västerbotten 10

Norrbotten 10

Södermanland 9

Västernorrland 9

Jämtland 4

Totalt 880

Mer läsning

Annons