Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebros rondeller har fått namn

Nu börjar det komma upp skyltar med namn på Örebros rondeller. För det visste du kanske – att rondellerna fått namn.

Annons
Almbyrondellen, en de rondeller i Örebro som nu skyltats upp med sitt rätta namn.

I höstas tog kommunen beslut om att tjugosex rondeller ska få namn. Kommunen bjöd in allmänheten att föreslå rondellnamn, och man fick in en del förslag.

– Det var inte så många som vi räknat med, men sedan har namnberedningskommittén arbetat fram detta, säger Kenth Runesson, sekreterare på byggnadsnämnden.

Kommunen fick vissa fyndiga namnförslag. Rondellen vid sjukhuset lockade fram kreativiteten, och det kom bland annat in förslag om att den skulle heta ”Rond-Ellen” eller ”Vårdsvängen”. Men kommunen nappade inte.

– Tanken är ju att namnen ska vara av orienterande karaktär, säger Kenth Runesson.

Alla rondeller, eller cirkulationsplatser, har inte namngetts eftersom vissa bara har en fartnedsättande funktion. Men tanken är att nya rondeller som byggs ska få namn. Ett exempel är den kommande rondellen vid Ladugårdsängen i samband med bygget av södra tvärleden. Den föreslås heta Karlsdalsrondellen.

Här är Örebros rondellnamn – och enligt kommunen så är skyltarna på gång om de inte redan är på plats:

Almbyrondellen, Universitetsrondellen, Tybblerondellen, Alnängsplan,

CV-rondellen, Runnabyrondellen, Mellringerondellen, Vivallarondellen, Boglundsrondellen, Wivalliusrondellen, Hagarondellen, Åbyrondellen,

Bistarondellen, Aspholmsrondellen, Södermalmsplan, Oscariarondellen, Brunnsrondellen, Sanatorierondellen, Adolfsbergsrondellen, Lindhultsrondellen, Mariebergsrondellen, Norrplan, Venarondellen, Pilängsrondellen,  Mossbergarondellen.

Mer läsning

Annons