Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrotravet hotas av strejk

Läget mellan Almega och Kommunal är fortfarande spänt och om de inte kommer överens innan midnatt på fredag utbryter travstrejk.
-- Det här kan bli ödesdigert för hästsporten, menar Ulf Hörnberg, generalsekreterare på Svenska Travsportens Centralförbund.

Annons

Det är förhandlingar om ett nytt kollektivavtal för hästsportnäringen som sått i stå. Kommunal har sagt nej till medlarnas bud, medan Almega har sagt ja. Lokalt betyder det att Örebro travsällskap vid Marieberg påverkas. På anläggningen finns 5-6 medarbetare som berörs.

Sveriges näst största travtävling, Stochampionatshelgen, som äger runt på Axevalla mellan Skara och Skövde är nu hotad av strejken.

”Trippeltravet med V75 och Stochampionatet är största tävlingen efter Elitloppet och har en spelomsättning på kanske 150 miljoner kronor. Det skulle slå mot hela vår verksamhet om det ställdes in”, kommenterar ATG:s vice vd Benno Eliasson till TT.

Utöver Örebro och Axevalla omfattas Åby, Östersund och Bollnäs. Den första tävlingen i Örebro som skulle kunna hotas är den 15 juli.

"Det är oacceptabelt att arbetsgivaren vill sänka lönerna för nyanställda i en bransch som omsätter miljarder.” skriver Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Vilket bemöts av arbetsgivarorganisationen:

"Lönesänkningar i förhandlingarna på travområdet har överhuvudtaget aldrig varit aktuella" skriver Tommy Karlsson, förhandlare för Almega i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons