Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSA gjorde upp med kickad tränare

Nu har Örebro simallians gjort upp med sin avskedade huvudtränare.– Vi har nått en kompromiss, säger nye ordföranden Lennart Larsson. Uppgörelsen är konfidentiell och jag tycker att det är skönt att få ett slut på historien.

Annons

I december förra året avskedades Örebro simallians, ÖSA, huvudtränare med hänvisning till att fyra barn känt sig mobbade genom psykiska och fysiska kränkningar. Vid ett extra årsmöte i januari i år uttalade medlemmar ett misstroende för den sittande styrelsens hantering av avskedandet.

Svenska simförbundet ingrep i debatten i slutet av januari med en skrivelse där förbundet påpekade att ingen form av mobbning, sexuella trakasserier eller övergrepp accepteras inom idrotten och uppmanade ÖSA att låta processen föras framåt på ett sunt och konstruktivt sätt.

Fackliga förhandlingar pågick

då mellan ÖSA, som representerades av Arbetsgivar-alliansen, och den avskedade tränaren, som företräddes av Unionen. Men när en ny styrelse valdes vid årsmötet i slutet av februari ajournerades förhandlingarna och lokala förhandlingar mellan ÖSA:s nya styrelse och tränaren med stöd av sitt fackförbund tog vid.

Nu i maj

blev en uppgörelse klar.

– Vi har kommit till en överenskommelse som är en kompromiss, säger Lennart Larsson, ordförande i ÖSA:s styrelse. Riktigt nöjd blir man ju inte vid en kompromiss, men vi har gjort vad vi kunnat.

Nu fattas bara

underskrifter så är huvudtränarens anställning avslutad. Men Lennart Larsson hade mest av allt velat återanställa huvudtränaren som han anser blivit oskyldigt anklagad.

– Men vi har varit bakbundna av att Svenska simförbundet så tydligt tog ställning i frågan, så det handlade till slut bara om att arbeta för att ge huvudtränaren ett så bra avslut som möjligt, säger Lennart Larsson.

I ett medlemsbrev

från Lennart Larsson nu i maj förklarar han att avtalet är konfidentiellt och att det kommer att belasta det ekonomiska resultatet för 2013. Han skriver också:

”Med en intern förhandlingslösning hade klubben kommit betydligt lindrigare undan och utan att varumärket ÖSA hade behövt svärtas ned som det nu gjordes. För att inte tala om hur det här drabbat /.../. Det är beklämmande.”

Du tar tydlig ställning för huvudtränaren i brevet, var kommer barnen som berättat att de trakasserats in i ditt resonemang?

– Jag kan inte kommentera det. Men visst är det jag som tar ställning, svarar Lennart Larsson. Jag tycker att hela historien är felskött från början.

Hur tror du de berörda barnen och föräldrarna känner när de läser brevet?

– Då får de höra av sig till mig.

Målet är Örebros bästa simskolor

Mer läsning

Annons