Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldig anhölls för mord – får skadestånd

Den 20-åriga mannen hängdes ut som mördare men visade sig vara helt oskyldig. Nu står det klart att han får ett skadestånd – dock bara en bråkdel av vad han begärde.

Annons

– Killen satt hemma i över två månader eftersom han inte vågade gå ut. Han sjukskrev sig efter alla mordhot och på det förlorade han över 30 000 kronor i arbetsinkomst. Det här skadeståndet täcker ju inte ens det, säger Johann Binninge, 20-åringens juridiska ombud.

Det var under sommaren 2014 som en vän till 20-åringen avled till följd av sjukdom. I ett tidigt skede av den efterföljande utredningen gick polisen ut med att allt tydde på att mord låg till grund för dödsfallet. Detta fick stora konsekvenser för 20-åringen, som senare hängdes ut på sociala medier, misstänkt för inblandning.

Mannen begärde ett skadestånd på 47 000 kronor från Justitiekanslern (JK), bland annat för att han felaktigt suttit anhållen. Efter ett beslut från JK får han nu 10 000 kronor med motiveringen att det inte finns skäl för ett högre belopp.

Johann Binninge är kritisk.

– Generellt brukar det tyvärr bli så här. JK är oerhört restriktiv när det kommer till att betala ut skadestånd.

– Genom att hålla nere beloppet håller man på ett sätt också nere verkan av vad staten gjort.

Hur går ni vidare?

– Jag vet av erfarenhet att det inte är lönt att lägga ned kraft på att överklaga. Skadeståndet kommer hamna på samma nivå i alla fall.

Mer läsning

Annons