Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldiga registreras inte

Att bli topsad för dna är inget man kan säga nej till.
Men den som är oskyldig hamnar inte i polisen register.

Annons

Omkring 300 personer har topsats för dna i jakten på våldtäktsmännen i Örebro. Hittills har de som valts ut ställt upp frivilligt, enligt polisens informatör Mats Nylén.

– Alla har varit positiva till att medverka, säger han

Men det är ingen idé att sätta sig på tvären. Polisen kan ta till tvångsmedel om det skulle behövas.

– Vi har laglig rätt att göra de här testerna och det är åklagaren som beslutar om det, säger Nylén.

I huvudsak topsas personer som är misstänkta för ett brott som kan ge fängelse. Men det är också tillåtet om syftet enbart är att underlätta en identifiering av en gärningsman. De testade behöver alltså inte vara misstänkta för något brott.

Det är den regeln som polisen i Örebro lutar sig mot.

– Här handlar det inte i första hand om att ringa in en gärningsman utan snarare det motsatta. Vi vill kunna sortera bort folk som inte har med utredningen att göra.

De som testas behöver inte var oroliga för att hamna i polisens register. Deras dna-profiler jämförs enbart med de spår polisen säkrat på brottsplatser i våldtäktsutredningen.

– Om vi inte får någon träff så kommer proverna bara att användas vid det här tillfället. Sedan slängs de, förklarar Mats Nylén.

Ålder, längd och bostadsområde är några av de faktorer som styr vilka personer som väljs ut. NA har fått tips om att Holmen nära Eurostop – där en av våldtäkterna ägde rum – är ett av de bostadsområden som polisen intresserar sig för.

Män mellan 20 och 30 år är särskilt intressanta. Men det finns även uppgifter om att män under 18 år kallats till polisen för att testas.

– Jag vill inte kommentera hur vi arbetar. Det finns minst två våldtäktsmän som är på fri fot och som antagligen följer det media rapporterar, säger Nylén.

Totalt har fyra våldtäkter och sju våldtäktsförsök inträffat i Örebro under de senaste tio månaderna.

Mer läsning

Annons