Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otursförföljt hålner till 1600-talet

Hålet ner till 1600-talsgatan på Stortorget är rejält otursförföljt.

Annons
Vad? Det går inte att se något och det finns ingen skylt som berättar vad det är. Titthålet ner till gamla Örebro är ett stort frågetecken för alla som passerar på Stortorget.

Det var för ett år sedan som man beslöt att spara en del av utgrävningen av Stortorget där man ser en bit gammal kullerstensgata.

Kikhålet var färdigt lagom till vintern men då råkade man köra sönder locket i samband med snöröjningen.

Jobbet fick göras om och sedan dess har man haft problem med kondens.

Det går helt enkelt inte att se något eftersom glaslocket är fullt av vattendroppar.

– Det har borrats ventilationshål men det är mer markfukt än man trott, säger Alexander Dufva, biträdande stadsarkitekt och ansvarig för omgörningen av Stortorget, och han suckar lite.

– Det har väl inte gått så där jättebra med det här ...

Vad gör ni nu?– Det här är ju en oprövad teknik och jag tror entreprenören har gjort vad den kan i den här frågan. Vi får nog ta tillbaka det här till oss på kommunen och se om vi kan hitta en lösning. Men som tur är är det inte så stora pengar i det här.

Det skulle ju också komma upp en informationsskylt vid hålet så folk vet vad det är?– Ja, men den har vi inte tagit fram än. Men vi ska göra det tillsammans med länsstyrelsen och tanken är att det ska finnas ljud till också, men det har vi inte hunnit ta tag i än.

Mer läsning

Annons