Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt många inbrott

(Uppdaterad version 14.02) Det har varit ovanligt många bostadsinbrott på sistone. När platserna för inbrotten märktes ut på en karta märke polisen något. Ett mönster.

Annons

- Hittills har inbrotten skett från norra och ned till södra länsdelen. Däremot östra och västra har klarat sig bra. De här inbrotten ligger som ett pärlband från norr till söder, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

Det var när polisen tog fram prognosen för antalet bostadsinbrott i augusti som de märkte att inbrotten var ovanligt många. 27 stycken under månadens första tio dagar.

- Nu har vi gripit två stycken för ett i Kumla i söndags. Men det är svårt att svara på om det rör sig om en enda liga, säger Torbjörn Carlson.

Det som talar mo t att det kan handla om en enda inbrottsliga är att sedan gripandet av de två inbrottstjuvarna i Kumla skedde tre nya i Örebro under natten till onsdag.

Vid två av dem var lägenhetsinnehavarna dessutom hemma.

-Dels var det inbrott i en lägenhet på Balladgatan runt fyra tiden under morgonen. Två personer bröt loss fönsterhakarna till vardagsrummets fönster för att ta sig in. De hann ställa ut två ljusstakar på fönsterbläcket innan lägenhetsinnehavarna vaknade och skrämde bort dem, berättar Lindblad.

Ett till inbrott denna gång i en butik har skett i Kumla på Stenevägen. Tjuvarna krossade rutan och bröt upp ett kassaskåp inne på kontoret och stal kontanter.

På Visgatan bröt tjuvar upp altandörren till en lägenhet, vars innehavare var hemma, men som inte vaknade av inbrottet. När personen vaknade upptäckte denne att hemmet var genomsökt och smycken var stulna.

Klockan 08.40 fick polisen in ännu ett larm om inbrott från en lägenhetsinnehavare på Grankottevägen. Ingen var hemma under natten då en glasruta krossats och någon tagit sig in i bostaden. Likadant är situationen vid en annan lägenhet på Grankottevägen. Där tog tjuvarna sig via ett öppet fönster. Fortfarande är det oklart vad som har tillgripits vid de båda inbrotten.

- Vi har gjort brottsplatsundersökningar på alla platserna, men kan inte uttala mig om de tre inbrotten kan ha ett samband, säger Lindblad.

Även två till inbrott har upptäcks under eftermiddagen, ett på Lyrikgatan i Örebro där rutan har krossat, här stals bland annat en mobiltelefon. Sedan ett på Lagmansgatan där man slagit sönder låskolen.

- Vad som saknas där ännu oklart, patruller har undersökt lägenheten, säger vakthavande befäl Per Lundbäck, vid polisen i Örebro. 

På Kåren vid universitetet i Örebro har även ett inbrott skett under natten. Där stals ett mindre kassaskåp.

Under dagen, när

ingen var hemma, har någon tagit sig in i en lägenhet på Oskarsvägen. Här har man också brutit bort låskolven. Kontanter och smycken stals. 

Återigen när ingen var hemma har någon under dagen tagit sig in i en lägenhet på Kungsgatan genom att bryta bort låskolven. Här stals kontanter.

Ytterligare ett inbrott under dagen, när ingen var hemma, har någon tagit sig in i en lägenhet på Poesigatan på okänt sätt. Här stals en tv och tv-spel.

I direkt anslutning till den utsatta lägenheten vi skrivit om närmast ovan har en granne observerat en man som kan sättas i samband med inbrottet: Mannen tros vara 18-22 år, c:a 180 cm lång med ljust hår. Han bar en röd t-shirt och färdades i en vit skåpbil med tysk text och ev. tyska reg. skyltar.

- Det har kommit in mycket anmälningar om inbrott under dagen, de som skett i Örebro centrum misstänker vi kan vara samma gärningsman/män då tillvägagångssättet är lika, låskolvarna har brutits upp. I Vivalla däremot har de tagit sig in genom balkonger och fönster och därför tror vi att det rör sig om annan gärningsman/män här, säger Per Lundbäck.

Kan man göra någonting för att skydda sig?

- Det är svårt att säga, men jag tycker man ska ringa larmnummer 112 direkt om man hör eller ser någonting misstänkt. Hellre en gång för mycket än en gång för lite. Nu börjar kvällarna och nätterna bli mörkare och då tycks den här typen av brott öka, säger Lotta Lindblad.

Hennes informationschef vill också tipsa allmänheten om vad man bör göra.

- Var uppmärksam på främmande bilar, prata med din granne om du åker bort. Se till att det ser bebott ut, be någon att titta till och ta in post. Och larma snabbt. Notera registreringsnummer och signalement. Det är inte lätt i att minnas i efterhand, säger Torbjörn Carlson.

Mer läsning

Annons