Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översnöade skyltarsnart ett minne blott 

Översnöade och nedisade trafikskyltar blir allt vanligare varje vinter. Det är med andra ord omöjligt för trafikanterna att veta vilken hastighet som gäller på många av landets vägar. Men nu finns det kanske en lösning på problemet.

Annons

– Vi har under några år på försök tillverkat skyltar gjorda av PVC-belagd polyesterduk, berättar Janne Lindberg, utvecklingstekniker på Meag Vägtjänst med huvudkontor i Köping som i dag levererar ungefär 70 procent av vägmärkena till Trafikverket.

– För andra vintern i rad har vi ett hundratal skyltar ute på prov, framförallt i norra Sverige, men de kommer även att sättas upp i Örebro. Skyltarnas funktion ska sedan utvärderas, fortsätter han.

Problemen försvinnerDagens traditionella ”plåtskyltar” av aluminium blir kalla när temperaturen sjunker under noll. Det gör att snö och snörök fryser fast på skyltarna som blir oläsbara.

– Det problemet får vi inte med de nya skyltarna som vi har plockat fram. Det finns nämligen ingen köldmassa i duken. Blötsnön rinner av eller försvinner av vibrationerna när en tung lastbil passerar förbi, förklarar Janne Lindberg.

Vad kostar kalaset?– Skyltarna är ännu så länge inte prissatta, men vad kostar det inte för Trafikverkets entreprenörer att åka runt och rengöra skyltarna?

NCC Roads i Lycksele har sedan i höstas 20–30 av de nya, så kallade trådskyltarna av duk uppsatta inom sitt skötselområde.

– Jag hade en förhoppning om att de nya skyltarna skulle rengöra sig själva, men den tendensen har vi inte sett så mycket av hittills. Jag tycker inte det är så jättestor skillnad jämfört med de traditionella aluminiumskyltarna, förutom att de är lättare att rengöra, säger platschefen Fredrik Saellström.

LivslängdDouglas Carlsson, platschef på Peabs driftområde norra Dalsland, är mer positiv.

– Det har fungerat jäkligt bra. Snön fastnar inte på duken, så visst fyller den en funktion, tycker Carlsson men lägger in en brasklapp:

– Frågan är om det här materialet har samma livslängd som en plåtskylt eller far duken illa av solens UV-strålar?

Frågan går till skyltutvecklaren Janne Lindberg.

– Vi jobbar just nu med garantidelen, svarar han. Det är ju viktigt att den är densamma som för dagens skyltar.

Hur lång livstid har en ”plåtskylt”?– En högreflekterande skylt som är vänd mot söder tar stryk av solen, men håller i alla fall i drygt tio år. De som är vända mot norr har kanske dubbla livslängder, men i stället växer det mossa och annat skit på skyltarna, svarar Douglas Carlsson på Peab i Dalsland.

Mer läsning

Annons