Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-förmån för miljöbilar olaglig

Kommuner får inte undanta miljöbilar från parkeringsavgift. Det framgår av en dom i högsta förvaltningsdomstolen. De kommuner som har gjort det, som Örebro kommun, har brutit mot lagen.

Annons

– Kommunerna är förstås villiga att följa lagen. När det nu har blivit tydligt att det här inte stämmer med lagen bör man ju rätta sig efter det. Säger Lars Ahlman, trafikingenjör på SKL, Sveriges kommuner och landsting, till TT.

Fallet som avgjorts härrör från Gotland, skriver TT. Redan 2006 beslutades om ett undantag. Men när beslutet 2011 togs om för en förlängning överklagade en privatperson med hänvisning till att undantaget strider mot KAL, Lag om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats.

Högsta förvaltningsdomstolen ger mannen rätt. Det pekas på att lagtexten i KAL uttryckligen säger att fordon som tillhör rörelsehindrade får undantas men ingenting nämns om miljöbilar.

Ett meddelande om högsta förvaltningsdomstolens beslut kommer att skickas ut till samtliga 290 kommuner i landet av SKL.

– Jag kan jag tycka att det är synd att det blir en lagstiftning som motverkar lokala miljöbilsförmåner som ändå handlar om att öka andelen miljöbilar och minska trafikens klimatpåverkan, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro kommun.

Hon har redan talat med kommunens jurister om domen.

– Jag kan ju se och utifrån samtal med vår jurist att enligt den nya domen har vi inte rätt ha lokala miljöbilsförmåner. Vi redan gett uppdrag till tekniska nämnden att göra en översyn av beslutet, säger Lena Baastad.

Mer läsning

Annons