Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Fågelsång sjöngfåglarna som vackrast

Varannan vecka svarar Örebro stadsarkiv och Arkivcentrum på frågor om Örebro och stadens historia. Här kommer en läsarfråga om kafé Fågelsång.

Annons
Fint dambesök på Kafé Fågelsång 1956. Greta Winström, Ester von Friesendorff och Anna Andersson i Klerkäng flankerade av dåvarande kaféinnehavarna, svägerskorna Ingrid Ohlsson och Gunborg Ljungdahl (sedermera Johansson).

Det är Samuel Kanat som ställer följande fråga:

"Jag har en liten fundering angående Kafé Fågelsång som tydligen låg på Fågelsångsvägen för en herrans massa år sedan. Är född och uppvuxen i Adolfsberg och har bott på Hagalundsvägen i tio år, men det är inte förrän en vecka sedan jag fick reda på att detta ställe hade funnits granne med min mamma, där jag är uppvuxen.

Jag har försökt att hitta lite info angående detta, men det har varit lite svårt. Bilder finns det dock på bildarkivet. Men jag skulle jättegärna vilja veta mer om detta ställe.

Det vore kul om det fanns någon som kunde berätta var exakt det låg och lite historia bakom kaféet.

Och enligt min mening så såg det ut att vara ett grymt sommarkafé med en häftig trädgård. Även när man tittade omkring i bildarkivet så såg jag att det tydligen fanns ett våffelhus på Hagalundsvägen. Lite kul att det var en populär gata förr".

Svar:

Sista chansen att ta en fika på Kafé Fågelsång – eller Konditori Fågelsång som det hette på slutet – var söndagen den 13 juli 1969, sedan var den före detta sommarvillans öde definitivt beseglat.

Här tillbringade författaren Hjalmar Bergman sin barndoms somrar omgiven av påfåglar, guldfasaner, dvärg- och pärlhöns i familjens egen djurpark. Drätselkammaren i Örebro hade året innan lämnat en vädjan från Hjalmar Bergman-samfundet om att rädda det bergmanska sommarresidenset utan bifall. Kulturnämnden konstaterade att det kulturhistoriska värdet redan hade gått förlorat. Trävillan hade både in- och utvändigt förändrats så pass mycket under årens lopp att det skulle kosta alldeles för mycket att återställa den i ursprungligt skick.

Enligt Hjalmar Bergmans syster, Ester von Friesendorff, sökte familjen Bergman 1886 en plats att bygga en ny sommarvilla på och fann en passande glänta i Adolfsbergsskogen, där fåglarna sjöng vackrare än någon annanstans. Därmed var namnet på det blivande sommarnöjet givet: Villa Fågelsång. Adressen blev med tiden Hagalundsvägen 32.

Insatt på en aktuell karta bör Fågelsång ha legat i höjd med Skjutsvägen 5, fast mitt i dagens vägbana. Fortfarande finns grinden till villan kvar, insprängd i en häck längs Hagalundsvägen.

Villa Fågelsång uppfördes under ledning av byggmästare Per Eriksson, som sedermera lär ha lämnat ett och annat drag åt huvudpersonen i romanen »Markurells i Wadköping«, värdshusvärden Harald Hilding Markurell.

Här tillbringade familjen Bergman – kamreren på Örebro Sparbank Claës Bergman, hans maka Frederique och deras barn Hjalmar, Ester och Elna – varje sommar till och med 1914. Hjalmar Bergman bodde här med familjen fram till 1908 och tillsammans med hustrun Stina sommaren 1915.

Huset byggdes om och till under de första åren på 1900-talet. Då tillkom ytterligare en våning och den övre verandan. Tornet fanns där emellertid redan från början och där brukade de festliga middagar som sparbankskamreren ordnade i Adolfsbergsvillan avslutas med kaffe på den lilla verandan.

Villa Fågelsång övertogs 1916 av fru Mathilda Larsson, som ägde den fram till 1931, då Agda (egentligen Augusta Teresia) Ohlson övertog fastigheten och startade Kafé Fågelsång. Efter hennes bortgång 1947 ärvdes rörelsen av dottern Gunborg Ljungdahl (omgift Johansson) och sonhustrun Ingrid Ohlsson. 1961 trädde konditorn Sören Persson in i bilden. På papperet drev han firman till 1975, men då var både villan och konditori Fågelsång sedan några år jämnade med marken.

Fastigheten övertogs av Gerdin Hedströms Byggnads AB i Örebro som lät exploatera området till vad det är i dag: ett villaområde. Docent Erik Hjalmar Linder och författaren Johannes Edfeldt i Hjalmar Bergman-samfundet gjorde vad de kunde för att bevara den litterärt behäftade villa Fågelsång åt eftervärlden, men dödsdomen var avkunnad. Redan 1967 hade byggnadsnämnden lämnat byggnadslov för rivning av fastigheten och kulturnämnden hade gett sitt godkännande.

Enligt rykten skulle en del av trädgårdsmöblerna från kafétiden finnas i Landskrona, inropade på auktion av bildkonstnären Gunnar Thunberg, för övrigt Hjalmar Bergman-stipendiat en gång i tiden. Han var aktuell förra året med sin barndomsskildring »Glada berget«, som utspelar sig i Örebro på 1950-talet. Sanningen är att hans innehav av memorabilia från Fågelsång inskränker sig till en gräddsnäcka och underredet till ett trädgårdsbord.

Arkivcentrum

Grinden kvar. Grinden till Villa Fågelsång finns bevarad. Den pryder i dag en av villatomterna längs Hagalundsvägen. Bild: Ingevi Fall
Mor och far. Makarna Claës och Frederique Bergman.
Hjalmar Bergmans föräldrars sommarbostad Villa Fågelsång i Adolfsberg.

Mer läsning

Annons