Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På koalitionskurs utan majoritet

– Vi fortsätter hålla ihop. Vi tar ansvar.De sex politikerna upprepar samma meningar. De har bestämt sig och bedyrar varandra sin trohet: Koalitionen ska fortsätta styra Örebro kommun.

Annons

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet höll i går gemensam presskonferens där de deklarerade att de ska fortsätta ha makten. Men de är mycket allvarliga, segerstämningen känns långt bort. I stället betonar de det svåra i situationen, de har ingen egen majoritet i Örebro kommunfullmäktige.

Då talar Miljöpartiet om vad som avgjort händelseutvecklingen:

– Vi har känt av smutskastning under valrörelsen. Direkt efter en sådan kampanj är det svårt att gå till Socialdemokraterna och prata om samarbete, säger Fredrik Persson (MP).

Koalitionens fem partier har tillsammans 31 mandat av 65 i kommunfullmäktige, medan Socialdemokraterna och Vänstern har 30 mandat och Sverigedemokraterna fyra.– Men det är vi, Koalitionen, som tydligt har ett fortsatt större förtroende från väljarna, säger Staffan Werme (FP).

Därför tänker de fortsätta styra.

Svängningen i Örebropolitiken gick snabbt. I måndags kände sig Lena Baastad (S) som valets segrare ihop med Vänsterpartiet. Hon ville bjuda in andra partier till förhandlingar för att få en klar majoritet. Men ett litet antal röster var kvar att räkna. I onsdags var räkningen klar. Koalitionen fick ett mandat till, 31 platser var säkrade.

Samtidigt hade Miljöpartiets företrädare bestämt sig, de ville inte förhandla om makt med Socialdemokraterna och Vänstern.

– Smutskastningen har bland annat skett på Socialdemokraternas flygblad. Om inte sådant hänt hade vi kunnat tänka oss ett samarbete, säger Fredrik Persson och håller upp flygbladen.

Där ger S sin syn på skillnaden mellan Miljöpartiet i Örebro och på riksplanet. I ett av dem pekas alla partier i Koalitionen ut som förespråkare för ”stupstocken”.

– Men vi har dessutom fått väljarnas stöd för ett fortsatt samarbete med Koalitionen, det var ju vårt förstaalternativ i valet. Det är också ett skäl till att inte direkt börja förhandla med S, säger Gabriella Blomgren (MP).

– Både den kampanj som har varit från S mot oss inför detta val, och den historia som finns när vi efter valet 2002 bara fick vara ett stödparti till S, har gjort att vi inte i första hand tänker på ett samarbete med dem, fortsätter hon.

– Ett samarbete fungerar bara om man känner respekt för varandra, säger Rasmus Persson (C).

De betonar alla att de har tillit, respekt och förtroende för varandra efter fyra års samarbete.

– Det krävs för att kunna klara den svåra situation vi har hamnat i, säger Kent Persson (M), ny i sällskapet efter en period som landstingspolitiker.

Med de 31 mandaten har de alltså ingen egen majoritet i Örebro kommunfullmäktige.

– Det enda som kan fälla oss är att S och V gör upp med Sverigedemokraterna och röstar emot oss. Men jag antar att Lena Baastads besked gäller, att hon aldrig tänker göra så, säger Kent Persson.

– Och vi kommer aldrig att ta initiativ till samtal med Sverigedemokraterna.

– I detta läge kommer det att krävas breda politiska överenskommelser, där vi bjuder in S och V för samtal, säger Lennart Bondeson (KD).

– Men nu måste jag betona hur glad jag blev över onsdagens resultat, det tror jag ingen har sagt. Väljarna tror på det som vi har gått till val på, säger Gabriella Blomgren till slut.

Mer läsning

Annons