Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På torsdag öppnar USA enambassad på Örebro slott

Nu går USA på charmoffensiv mot alla örebroare och öppnar en ambassad på Örebro slott. Ja, i alla fall under en dag, torsdag den 5 maj.

Annons

Bakgrunden till att den amerikanska ambassaden med ambassadören Matthew Barzun i spetsen lämnar Stockholm och ger sig ut i landet är ett led i president Obamas strävan att den amerikanska utrikesförvaltningen ska öppna sig mer mot medborgare i andra länder.

Och med sin ”Embassy in a Box” kommer ambassaden att ta emot alla örebroare som vill veta mer om att studera, arbeta, göra affärer med USA eller bara åka dit på en semesterresa.

Matthew Barzun kommer personligen att leda arbetet på den tillfälliga ambassaden på Örebro slott. Och tanken är att göra det lättare för människor att komma i kontakt med ambassaden och ställa frågor, samt att utbyta olika erfarenheter mellan svenskar och amerikaner.

Bland de tjänster som kommer att erbjudas är rådgivning och tips om studier. Handelskontoret kommer att informera och hjälpa dem som vill importera eller investera i USA och den konsulära avdelningen kommer att svara på frågor kring visum men också att bistå amerikanska medborgare i länet.

Förutom att delta vid olika seminarier är det möjligt för länets invånare att besöka den tillfälliga ambassaden och se hur det är inne på en ambassad. Där kan besökarna få turist- och reseinformation samt ställa frågor till ambassadens medarbetare om till exempel kultur, federalism och historia.

Men eftersom det är USA det handlar om så kommer det vara skärpt säkerhet kring evenemanget.

– Ja, det är klart att det kommer att bli ett visst säkerhetspådrag säger Björn Fransson, turistchef i Örebro. Det betyder bland annat rent konkret att alla som vill besöka den tillfälliga ambassaden på slottet måste föranmäla sig och det görs enklast på www.orebrotown.com

Mer läsning

Annons