Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Papporna i länet dåliga på att vabba

Det går trögt med jämställdheten i Sverige. Papporna i Örebro län är i praktiken inte mer hemma i dag med sina sjuka barn än de var 1999.
Det framgår av en rapport som LO-distriktet i Örebro och Värmland tagit fram.

Annons

– Det är otroligt tråkiga siffror säger Thomas Andersson, ordförande för LO-distriktet i Örebro län.

– Bryter man dessutom ner siffrorna och tittar på hur det ser ut i de olika kommunerna i länet så blir det ännu mera trist.

– I Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Lindesberg är andelen män som stannar hemma med sina sjuka barn ännu lägre i dag än de var 1999.

Bakgrunden till de trista siffrorna beror enligt Thomas Andersson bland annat på löneskillnaderna och anställningsvilloren mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden.

– Det blir dyrare för familjen om den som tjänar mest stannar hemma för att ta hand om sjuka barn.

– Dessutom sitter ofta kvinnor fast i sina anställningar, de kan inte söka heltidsjobb därför att det inte finns några heltidsjobb att söka. Det är väldigt vanligt för kvinnor inom omsorgen och bland affärsanställda.

Mot bakgrund av undersökningsresultatet föreslår LO en rad åtgärder för att öka jämställdheten.

– Heltid ska vara en rättighet för alla. Vi behöver införa en tredelning av föräldraledigheten för att stärka ett mer jämställt deltagande i arbetslivet, säger Thomas Andersson.

– Och inom barnomsorgen måste öppettiderna anpassas till kvinnorna som ofta har obekväm arbetstid.

– Jämställdhet är en prioriterad fråga för oss inom LO. Jämställdhet handlar först och främst om våra grundläggande värderingar. Om att kvinnor och män ska ha samma makt och möjlighet att forma sina liv och vara med och forma samhället på lika villkor.

Enligt Thomas Andersson skulle fler kvinnor i arbete också leda till en enorm samhällsvinst. Om kvinnor var sysselsatta och arbetade heltid i samma utsträckning som män skulle BNP öka med 358 miljarder kronor.

– Dessutom så skulle omkring 150 000 fler kvinnor ha jobb.

Mer läsning

Annons