Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partipolitik – för vem då?

Jag gick förbi Olof Palmes torg i onsdags på första maj precis när Socialdemokraterna skulle börja sjunga Internationalen. Blev förvånad över att det var så få deltagare med tanke på hur många missnöjda svenskar det verkar finnas över Alliansens politik.

Annons

Det var bra många fler på Stortorget när Örebro Hockey firade sitt avancemang till Elitserien.

Kanske hade många redan hunnit lämna platsen? NA rapporterade nämligen att mängder av människor gett sig ut på gator och torg för att demonstrera. Eller också gick dom i Vänsterpartiets tåg som hade möte några hundra meter bort?

Jag har länge

funderat över det här med partiernas budskap. En hel del av tankarna har gått till Socialdemokratin. Just på första maj sätts allt på sin spets. Jag tänker på hur ofta partiet snackar om ett samhälle som ska hålla ihop, där alla är lika värda och där alla ska med. Det pratas om solidaritet, sammanhållning, frihet, öppenhet och respekt för olika. Kan Socialdemokraterna verkligen leva upp till alla dessa fina ord med tanke på ledarnas agerande? Har inte Socialdemokraterna tvärtemot under långt tid visat på den totala motsatsen?

Eviga maktkamper i

rörelsen, splittring, baktaleri, hån och smutsiga utspel. Lojalitet och tystnad belönas medan frispråkiga och kritiska röster anses illojala mot rörelsen och åker ut i kylan. Ställer du dig inte bakom kollektivet och rätar in dig i ledet då är du inte med. Är inte detta raka motsatsen till det samhälle de pratar om?

Är de andra partierna bättre då? Säkert inte. Men det är ju de röda fanorna som tagit patent på de höga idealen och bör i så fall stå som en garant för dom. Jag tvivlar inte på deras grundideologi men jag betvivlar företrädarna. Ofta pratar man om faran för politikerförakt men om inte politikerna lever upp till det de pratar om så faller politiken. Politiker är också människor säger man när de går fel. Visst, men ni är valda som våra representanter och bör vara lite bättre och lite klokare.

Det gäller även

lokalt där jag som invånare och samhällsintresserad med stora ögon och rynkad panna följt det stundtals banala och infantila skådespelet i Rådhuset. Är det inte dags att ta ansvar, höja debattnivån och lägga undan mobiltelefonerna? Om inte för er egen skull så för oss medborgare. Nå? Vem tar första steget?

Politiklistan

1 Partipolitik. Vinn valet med enkla budskap, gödsla med impopulära beslut de första åren, skörda med populistiska enkla budskap inför val. Vinn valet ...

2 Politiska reformer.Har inte det politiska systemet som det ser ut i dag fått mjölksyra och gått in i väggen? Varifrån kommer det nya och fräscha som på ett djupare plan förändrar vårt samhälle?

3 De unga. Snälla, hjälp oss att tänka nytt, utmanande och modernt. Gå inte i upptrampad gyttja.

Mer läsning

Annons