Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partnerskap införs i fler områden i Örebro

Bygg broar i stället för att hålla gränser mellan förvaltningar och myndigheter stängda. Det är en viktig tanke med Partnerskap Vivalla, som nu utökas till fler områden i Örebro.

Annons
Thomas Gustafsson är operativ chef för partnerskap i Vivalla.

Partnerskap Vivalla har fungerat så bra att det för några år sedan blev permanent, och nu ska det utökas till andra områden i Örebro. I juni beslutade kommunstyrelsen att det ska bli ett område i Brickebacken, ett i Varberga/Oxhagen och att Baronbackarna förs in i Vivallas område.

I veckan går man ut och söker platschefer till de nya områdena.

– Baronbackarna ska ingå i partnerskap Vivalla och det träder i kraft direkt. De andra två blir från första januari nästa år, säger Thomas Gustafsson, operativ chef för partnerskap Vivalla.

Han blir också övergripande chef för partnerskap Örebro. Han beskriver partnerskapen som en gräns-överskridande samverkan.

Förutom att bygga broar mellan förvaltningar och myndigheter finns här också det civila samhället och Öbo som viktiga partners. Thomas Gustafsson menar att de har nått resultat. Han ger några exempel.

– Vi har fått

i gång det här jobbet med unga vuxna och vi har lyckats med sociala upphandlingar. Det har även varit mycket snack om de här killarna som har varit i Syrien, och vi har fått i gång ett par tre stycken av dem. Och måluppfyllelsen har till viss del ökat i skolan, säger han och tillägger:

– Allt är naturligtvis inte partnerskapets förtjänst. Men bara att det finns en funktion som kan samordna de här förvaltningarna gör mycket, för det är ganska tungrott i en kommun.

Nyligen har också kommunstyrelsen beslutat om sociala investeringar på 10,4 miljoner kronor. Det är tre projekt under tre år. Specialpedagogisk kompetensutveckling till pedagogerna i förskolan, ett samlat stöd genom tvärkompetensteam och El Sistema – musik som metod för individ och samhälle.

– Där har jag inte varit så delaktig. Det har legat mycket under socialförvaltningen. Det är egentligen något som man har jobbat fram på förvaltningschefsnivå mot den sociala sidan. Men det är en satsning som går hand i hand med partnerskapet, säger Thomas Gustafsson, och fortsätter:

– Platschefens roll för partnerskapet blir naturligtvis att vara en spindel i nätet också för att se att de här sociala investeringarna fungerar.

Han påpekar att de prioriterade områden troligen inte kommer att se likadana ut i Bricke-backen som exempelvis i Vivalla och Baronbackarna. Det beror på vilka förutsättningar som finns i området.

– Det blir den blivande platschefen som får ta tag i de frågorna. Men samordning är grunden, säger Thomas Gustafsson.

Mer läsning

Annons