Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient i respirator efter felmedicinering

En hjärtsjuk kvinna vårdades på USÖ för en hjärnhinneinflammation.
En sjuksköterska gav kvinnan fel medicin och hon blev medvetslös och fick vårdas i respirator.
– Det är ett mycket allvarligt misstag. Och det finns ingen förklaring till varför det hände, säger Hans Holmberg, anmälningsansvarig läkare på infektionskliniken.

Annons

Det var i slutet av januari som den kvinnliga patienten fick fel medicin. Hon låg på infektionsavdelningen och vårdades för en bakteriell hjärnhinneinflammation. Hon behandlades samtidigt intravenöst med medicinen Furix på grund av hjärtsvikt. Men istället för Furix gav en sjuksköterska kvinnan morfin intravenöst. Kvinnan blev medvetslös och andningen blev sämre. Sjuksköterskan upptäckte snabbt sitt misstag och kontaktade intensiven dit patienten fördes med syrgas.

På intensivvårdsavdelningen fick hon behandling med respirator. Kvinnan kunde senare tas ur respiratorn.

– Och hon har inte tagit någon skada av det som har inträffat. Men det är ett oförklarligt och mycket allvarligt misstag. Det går inte att peka på några specifika omständigheter till varför det hände. Det handlar om den mänskliga faktorn, säger infektionsläkaren Hans Holmberg.  

Enligt Holmberg är läkemedelsampullerna för Furix och morfin olika till utseendet och förvaras dessutom på olika platser i avdelningens läkemedelsförråd.

Sjuksköterskan valde att vara hemma ett tag från jobbet efter händelsen. Men ganska så snabbt var hon tillbaka på arbetsplatsen.

– Hon var naturligtvis väldigt skakad när det inträffade och är fortfarande ledsen, säger Holmberg.

Händelsen är nu lex Maria-anmäld. Och Hans Holmberg räknar med att Socialstyrelsen kommer att ha synpunkter på det som har inträffat.

– Men troligtvis kommer det inte att bli några andra påföljder. Vi har fullt förtroende för den här sköterskan, som är duktig i sin yrkesroll. Men alla på avdelningen vet om det som har hänt och tills vidare får hon hjälp med farliga moment, säger Hans Holmberg.

Mer läsning

Annons