Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Sjöberg berättar om tränarens övergrepp

I boken ”Det du inte såg” berättar Patrik Sjöberg för första gången om de påstådda sexövergreppen från sin styvfar tillika den legendariske höjdhoppstränaren Viljo Nousiainen.

Annons

På onsdagen kallade den förre höjdhoppsikonen tillsammans med medförfattaren Markus Lutteman, till vardags webbreporter på Nerikes Allehanda, till stor pressträff i Stockholm. Anledningen var Sjöbergs nya självbiografi.

Som nu slår ner som en bomb i idrotts-Sverige.

Orsaken den här gången är varken världsrekord, kokainfester eller andra rubriker som följt rubrikmakaren Sjöberg genom åren. Den här gången chockar Sjöberg alla när han öppet berättar om bokens mörkaste kapitel. Och den tunga hemlighet han smärtsamt burit med sig genom livet.

Tolv år efter Sjöbergs styvpappa, tillika legendariske höjdhoppstränare, Viljo Nousiainens död valde Sjöberg att släppa bomben inför ett stort pressuppbåd.

Han säger sig ha blivit sexuellt utnyttjad i flera års tid under uppväxten av sin styvfar. Bland annat berättar Patrik Sjöberg så här om övergreppen:

- Jag fick sömnmedel i mig när jag sov och när jag vaknade var jag rakad mellan benen. Sedan visade han film när tv-bilden plötsligt började hacka och slog över blev det i stället en film med Viljo onanerandes.

Dessutom skriver friidrottskollegan Christian Skaar Thomassen ett eget kapitel i boken där han upplevt samma traumatiska upplevelser. Påstådda utnyttjanden från Nousiainen som till slut ledde till att Thomassen och Sjöberg valde att samarbeta för att få ut sina berättelser i en gemensam bok.

– När Viljo dog 1999 kände jag på begravningen att nu får den här hemligheten följa med ner i jorden och stanna där. Men några år senare när jag var på en fest med min familj kom plötsligt Christian fram till mig och konfronterade mig. Sa att han blev sexuellt utnyttjad som liten av Viljo och att han var pedofil. Jag stelnade till och ville inte att min fru skulle få höra om det. Det kändes som om jag fick återuppleva allt en gång till. Jag hade lagt det bakom mig.

Därför valde Patrik Sjöberg att förneka.

Till han insåg att det var fel.

– Jag kände att om Christian som är betydligt yngre än vad jag är råkat ut för samma saker så måste det vara ännu flera som Viljo gett sig på. Det fanns alltid någon ny barngrupp friidrottare att ta över. Och han sökte sig till de barnen som inte hade någon tydlig fadersgestalt hemma som tog hand om en. Som jag. Jag och Christian bestämde oss för att skriva en bok om det här och på den vägen är det. Vi vill skapa debatt och lyfta frågan. Skapa en aha-upplevelse för föräldrar som har sina barn inom idrotten.

Förhoppningsvis få något positivt ur det här, säger Patrik Sjöberg, som alltså väntat i tolv år med att gå ut med nyheten.

– Många har tyckt att det varit fel att Viljo inte fått försvara sig nu när han inte lever längre, men hur skulle en elvaåring kunna försvara sig mot sexövergrepp. Först när jag blev äldre förstod jag hur fel allt var och det var det min ilskna bottnade i. Och därför många tyckte att jag var en otacksam jävla slyngel som aldrig tackade Viljo för mina framgångar. Men jag behöll honom som tränare för att jag drevs av att jag ville bli bäst i världen.

Vad Patrik Sjöberg vet polisanmäldes aldrig Viljo Nousiainen.

– Konstigt nog inte. Ingen vågade nog. Men däremot vet jag inte om han blev det i Finland där han kom ifrån. När Christan berättade om sina upplevelser med Viljo var det exakt samma saker som jag hade utsatts för. När Viljo sedan hela tiden hyllades med uppkallad gata i Göteborg och stipendium kände jag till slut att det fick räcka. Jag ville träda fram. Berätta om den otroliga ilska som jag så länge burit inom mig och som färgat den person som jag blivit. Ilskan stoppade mig nog från att bli ännu bättre. Att bara skriva den här boken har på något vis varit en del av processen att bearbeta det som hänt.

Patrik Sjöberg ångrar att han inte fick säga det till sin styvpappa och tränare.

– Att han var en jävel som tränare går inte att ta ifrån. Men hyllningarna måste sättas i perspektiv. Jag önskar jag kunde ha sagt det till honom när han levde i stället.

Patrik Sjöbergs och Markus Luttemans bok släpps i butik på torsdagen. Han ser med spänning fram mot reaktionerna.

– Det är så få som vetat om vad min mörka hemlighet har varit. Jag har berättat det för min dotter som är tio år. Jag berättade till och med för henne när hon var fem och jag åkte dit för kokainet i Göteborg. Hon har svårt att förstå. Men jag känner extra starkt för det här nu närjag själv blivit pappa.

Viljo Nousiainen har betraktats som en legend inom svensk friidrottshistoria.
Nousiainen var en framgångsrik tränare. Patrik Sjöberg blev en världsstjärna i höjdhopp.

Mer läsning

Annons