Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pers uppfinning fick pris

Per Dahl vann 100 000 kronor i tävlingen Sveriges uppfinnare. Priset får han för en app som sänder krypterade larm.
– Jag blev chockad och bara stod och glodde när de ropade upp mig, säger han.

Annons

Stiftelsen Skapa delade på tisdagen ut priser i tävlingen Sveriges uppfinnare 2011 på Tekniska mässan i Stockholm. Av de 24 finalisterna fick örebroaren Per Dahl andrapriset på 100 000 kronor för sin mobil-app Soft alarm.

– De som vann förstapriset hade en medicinsk uppfinning. Det betyder att min app ansågs som den bästa tekniska uppfinningen. Det känns jätteroligt, jag hade intalat mig att jag inte skulle vinna.

Vad är Soft alarm för uppfinning?– En app som tagit sikte på de sociala nätverken för att skicka larm. Den är ganska avancerat programmerad och det går att ställa in så att larmen en viss tid går till kollegor och en annan tid på dygnet till nära och kära.

Hur fungerar det?– Man trycker på en stor knapp på skärmen på mobiltelefonen och efter två sekunder går larmet iväg. Den synkroniseras automatiskt så alla vet hela tiden statusen.

Finns den på marknaden?– Den har funnits sedan i våras, och om någon vecka kommer en uppdatering. Första versionen programmerade jag själv men nu har jag hjälp av två killar som jag anställt.

D-Safety är namnet på Per Dahls företag.

Mer läsning

Annons