Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal i vårdenska helst ta bilen

På måndagen fattades ett snabbt beslut om nya rutiner för personalen i hemvården i Älvtomtaområdet och på Rostahemmet. All kvinnlig personal ska få ett överfallslarm, att ha både i arbetet och på vägen till och från jobbet.

Annons

På kvällarna ska de undvika att arbeta ensamma, och helst använda bilar. Den som går ensam ska ha telefonkontakt med en kollega.

– Även om polisen har tagit en person, får våra nya säkerhetsrutiner vara kvar. Det är alltid bra att vara försiktig på kvällarna, säger Marie Östlund, områdeschef.

– Det är här på Väster, där vår personal rör sig, som det har det hänt flera otäcka saker. Det finns personal som är mycket orolig, säkerhetsrutiner kan motverka en del.

FörändringarNattpersonalen har redan regler att inte arbeta ensamma och att använda bil.

– På kvällarna har det inte alltid fungerat, men nu ska det ske. För de äldre kan det innebära förändringar en tid. Vi förklarar i ett brev och hoppas att de har förståelse, fortsätter Marie Östlund.

Snabbinkallat möte

Örebro kommunledning hade också ett snabbinkallat möte på måndagen.

– Vi bad Kalle Wallin, länspolismästaren, komma för att diskutera säkerhetsfrågor, säger Mats Brantsberg, kommunens säkerhetsansvarig.

– Örebro kommun har 11 000 anställda. Vi uppmanar vår personal att hålla ögon och öron och tänka på att lämna tips till polisen.

– Vi ska även säga till chefer för olika avdelningar att de ska ta fram rutiner för personalens säkerhet, fortsätter Mats Brantsberg.

SäkerhetsarbeteÖrebro läns landsting är den andra arbetsgivaren där många kvinnor arbetar kvälls- och nattskift.

– Vi arbetar med olika åtgärder för att öka tryggheten på sjukhusområdet, och informerar bland annat på vårt intranät om det aktuella läget. Vi uppmanar alla att komma med tips på förbättringar, säger Hans Eriksson, säkerhetssamordnare på landstinget.

– Vi har också förstärkt med vakter på våra parkeringsplatser. När det är sent kan vakter eskortera personal till bilar som står långt bort, säger Hans Eriksson.

Mer läsning

Annons