Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen på mögligförskola vill ha besked

Personalen på förskolan Växthuset i Hjärsta vill inte må dåligt längre. Huset har kraftiga fuktskador och där växer mögel. Nu har skyddsombudet vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Annons
Sara Gustavsson har arbetat i ett par år på Växthuset, och anser att både barn och personal är sjuka ofta. Hon säger att personalen får dåligt med besked vad som ska hända med förskolan.

– Jag vill ha klara besked, vi har fått så motstridiga svar förut, säger Eleonor Sehlin, skyddsombudet.

– Jag är ansvarig för mina arbetskamraters arbetsmiljö. Jag vill inte att de ska skadas som jag, fortsätter hon.

Eleonor Sehlin har arbetat på förskolan sedan starten 1979, då hette den Hjärstastugan. Bara ett par år senare fick personal problem.

Undersökningar visade att huset var fuktskadat. Örebro kommun åtgärdade en del av problemen under 1990-talet.

Men för några var det för sent.

Lunginflammation

– Jag fick luftvägsproblem, lunginflammation och till slut astma, berättar Eleonor.

En arbetskamrat fick astma och allergier och slutade när hennes läkare avrådde henne från att vara på förskolan.

Problemen har fortsatt, personalen mår dåligt och Örebro kommunfastigheter har gått in med ytterligare åtgärder.

– Men det känns som tillfälliga lösningar, efter en tid är problemen tillbaka. Nu mår flera i perso-nalen dåligt, säger Eleonor.

Hennes arbetskamrater Lisa Nordman, Sara Gustavsson och Alma Bajric berättar om irriterade halsar och ögon, utslag och oförklarliga eksem.

– Varje morgon luktar det mögel här. Vi skäms inför föräldrarna och vädrar så mycket vi kan innan de kommer med sina barn. Men det är ju inte vi som ska skämmas, det är inte vårt fel, säger Lisa Nordman.

Oroliga föräldrarÄven föräldrar är oroliga.

– Min son Vicktor har en hosta som är underlig och aldrig verkar ge sig. Jag tänker på alla barn som är där och blir arg på att ingenting görs, säger Madeleine Vård.

Personalen har gång efter gång fått olika besked om huset. Antingen är fukten och möglet inte farliga och problemen kan lösas. Eller också är huset så dåligt att ett nytt borde byggas. Vid ett tillfälle fick man veta att huset skulle vara åtgärdat 2011.

– Men ingenting händer, säger Eleonor.

Hon har vänt sig formellt till sin chef, rektorn för området, med frågan vad och när något ska ske. Arbetsgivaren fick ett slutdatum för att svara. Det är passerat och därför har Eleonor Sehlin nu lämnat ärendet till Arbetsmiljöverket.

Mer läsning

Annons