Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piller stoppas - kan utlösa hjärnblödning

En butik i Örebro förbjuds att sälja kosttillskott som innehåller ett ämne som kan utlösa hjärnblödning eller stroke.– En ung kille i Kalmar misstänks ha kollapsat under träning på grund av preparatet, säger Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Annons

Nu förbjuder Miljönämnden en butik i Örebro att sälja kosttillskottet Dedicated Nutrition Unstoppable som används i samband med träning. Tillskottet innehåller ämnet DMAA som kan vara hälsofarligt.

Det finns fall där DMAA misstänks ha orsakat stroke eller hjärnblödning. Bland annat drabbades en 21-årig man av hjärtstillestånd på ett gym i Kalmar. Läkarna misstänker att det berodde på att han ätit ett kosttillskott som innehåller DMAA. Substansen kan också orsaka högt blodtryck, kräkningar och huvudvärk.

– Det finns klara fall där folk har blivit dåliga. Att sedan använda produkter som ökar träningsresultatet och samtidigt dricka mycket koffein är högst olämpligt, säger Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Det var i början av oktober som Miljökontoret i Örebro fick information om att Dedicate Nutrition Unstoppable såldes i Örebrobutiken. På burkarna fanns ingen information om att kosttillskottet innehåller DMAA. Det innebär stora risker för kunderna som inte vet vad produkten innehåller, skriver Miljökontoret i sitt beslut.

Flera andra typer av kosttillskott som säljs i Sverige och innehåller DMAA har förbjudits och flera europeiska länder är substansen bannlyst. Zofia Kurowska säger att även om vissa preparat förbjuds finns problemet kvar när nya preparat ersätter de gamla. 

– Livsmedelsverket tycker inte att man behöver använda produkterna eftersom de är förknippade med risker. Det går alldeles utmärkt att få energi via ett glas mjölk och en macka, säger Zofia Kurowska.

Använder du kosttillskott? Är du orolig för riskerna? Kommentera!

Mer läsning

Annons