Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piltarna förändrasmen Karro består

De kommer tillbaka till sitt gamla gymnasium med nyfikenhet och förväntan.I ett visst ögonblick är det lätt att känna igen forna klasskamrater, men ibland uppstår tvivel. Det gissas vem som kan vara vem.

Annons
Möte. Dagens elever, Erik Loön och Michael Lundin spelar Magnus Uggla och Beatles när de träffar återvändarna Carin Sjölin (Lundqvist) och Urban Hidman.

Solen går upp, markerande i staden Örebros annaler en märklig dag, den 7 maj år 2010.

Så skulle kanske en viss Hjalmar ha sagt om han kommit till Karros återvändardagar.

Aulan, där så många elever både våndats och känt glädje, är nästan fylld.

Hår har grånat eller försvunnit, rödradikala idéer har förvandlats till, ja, vad ska man säga, ett stilla accepterande av att tillvaron emellanåt är orättvis och obegriplig, att inga givna svar finns, att tiden far fram med ett jetplans hastighet.

Gymnasiechefen Thomas Gustafsson välkomnar och prisar rektorn för NV-programmet Lasse Hallmén och Erland Bohlin som arbetat länge och intensivt för att dessa dagar ska bli verklighet.

Thomas talar om dagens Karro, om utbildningar och om mångfalden på dagens skola.

Minnen av klasskamrater kan ha blivit vaga efter några decennier, men hågkomsterna av lärarna från förflutenhetens salar tycks vara glasklara för såväl 50-åringen som för 85-åringen.

De inre bilderna, förnimmelserna, av olika sorters lärare finns kvar. Några härskade hånfullt och hårt, några talade ömt om Goethe och hans Sturm und Drang. Några berättade livfullt om socialdemokraten Möller och bondeförbundaren Axel Pehrsson-Bramstorp.

En kommentar uppsnappad i mängden av piltar:

– Är du så ung som 52? jag trodde du var 54!

Några före detta elever tänker på att de i dag är äldre än de lärare som betraktades som ”gamla” då-i mitten av sjuttiotalet.

Minnena rör naturligtvis inte bara lärdom och lärare, utan också varma, pulserande känslor, drifter. Mötena på Karro påminner de medelålders och gamla om kärlek, ung och het, salig och smärtsam.

En annan kommentar:

– Men, han betydde ju inte så mycket för mig.

Återvändarträffen är en ljus tillställning, men ska sanningen fram påminns också de gamla eleverna om att gymnasietiden kunde vara år av osäkerhet, tillkortakommanden, ilska, vanmakt och förtryck.

2010 års elever uppträder i aulan och senare under kvällen i Bollhuset där det är bankett. De är uppskattade.

Festen varar länge, men redan på lördagsförmiddagen fortsätter Karrodagarna. Gamla elever, en del av dem kända, berättar om sina minnen och tankar.

Minnena består och under Karrodagarna har kontakter förnyats.

I aulan. Forne läraren Erland Bohlin, tv, uppmärksammar Lasse Hallmén, mannen bakom återvändardagarna.
På gamla skolan. Hans Brunsson och Ronald ”Rolle” Åman.
Dagens elever, framtiden. Dansesterna bjuder di gamle på konst.
1974 års studenter. Vänster bordsida: Ewamaria Björkström-Roos, Rose-Marie Russo, Ann-Sofi Arnström och Mats Nytorp. Höger bordsida, närmast kameran Eila Nilsson-Karlberg, Eva Ericsson, Irene Edman, skymd och Monica Agerblad.
1984 års studenter. Från vänster: Jan Sundelius, Magnus Josephson. Nils Billing och Magnus Ekblad.

Mer läsning

Annons