Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planen: Bygga linbanor i Örebro 

Nu ska möjligheten att bygga linbanor i centrala Örebro utredas.- När vi tittar på framtiden så måste vi titta på alternativ, säger Björn Sundin (S). 

Annons
I miljonstaden La Paz i Bolivia satsas det på linbanor. En inspiration menar Örebro kommun.

Förslaget om linbanestråk i Örebro finns med i socialdemokraternas rådslag om 2039 under parollen ”fortsätt framåt Örebro”.

- Vi försöker lyfta lite tankar som ska vidga vyerna lite. Många tänker att linbanor är rätt omodernt, säger Sundin, men det finns exempel i Bolivia där de byggt linbanenät.

- Det är ganska billigt jämförelsevis och man slipper köer.

Ett eventuellt linbanesystem i Örebro skulle främst användas där resandet är något mindre utspritt under dagen.

- USÖ till Resecentrum är ett sådant stråk, säger Sundin och konstaterar att de ska utreda saken närmare.

I Göteborg har planerna på ett linbanesystem nått ett lite mer konkret plan. Där annonserar man efter en erfaren linbanekonstruktör och räknar med att rekryteringen ska vara färdig innan jul.

- Jag tycker alltid det är roligt om det går fort framåt men för Göteborg säger man runt 2021 så det tar sin tid, säger Sundin.

Han berättar att det är en del juridik som gör det lite komplicerat eftersom att linbana inte finns som ett alternativ för kollektivtrafik i Sverige.

- Men Göteborg går vidare nu och är lite före och det är bra att ha en lite större kommun som går före, konstaterar Sundin.

I januari i fjol kunde NA rapportera om att Örebro kommun också utredde möjligheten att satsa på så kallad spårtaxi i framtiden, som bygger på samma koncept som en modern linbana, eller så kallad skytran. 

Vad tycker du om förslaget med linbanor i Örebro? Kommentera! 

I Rio de Janeiro i Brasilien används i dag linbanor.

Mer läsning

Annons