Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PO:s sikte har tre världspatent

Det är inte varje dag som Närke kan stoltsera med att knipa hem ett världspatent, eller rättare sagt tre världspatent, på en teknisk pryl. Men nu har det hänt, och prylen i sig heter Redring och är det första optiska siktet speciellt framtaget för hagelgevär.

Annons
PO Östergren har ägnat många år åt att skissa på ett optiskt sikte för hagelgevär. Nu är det färdigt och i dagarna drar produktionen av Redring i gång. Tanken med siktet är att det ska minska skadeskjutningarna vid småviltsjakt.

PO Östergren, från strax utanför Hampetorp, driver till vardags tillsammans med sin hustru Anne-Christine ett utbildningscenter för jägare, Vidderna, vid Stora Sundby Gård.

– Jag har funderat på det här siktet i minst 15 år, suttit många timmar vid köksbordet och ritat, plitat och funderat, säger PO Östergren.

Han är känd bland många jägare runt om i Sverige och i de skandinaviska länderna för att ha ordnat olika kurser under minst 30 år. Sammanlagt har han utbildat över 30 000 människor i sina skytte- och jägarexamenskurser.

– Tanken med siktet var att få fram ett sikte för just hagelgevär för att minska skadeskjutningarna. Det är oerhört viktigt att dessa minskar även fast svenska jägare många gånger är väldigt duktiga jägare med bra omdöme.

– Jag utbildar framför allt folk inom näringslivet och det var genom de kontakterna jag fick tag både i ett företag som kunde utveckla siktet och finansiärer.

– Totalt har det handlat om utvecklingskostnader på mellan tio och 15 miljoner kronor.

Nu har en liten fabrik byggts upp på Hönö utanför Göteborg och i dagarna drar tillverkningen i gång med en tänkt produktionstakt på 1 000 sikten i månaden. Men snart ska produktionen öka till 15 000 sikten i månaden.

– Vi har träffat avtal med över 40 olika länder och har också skaffat generalagenturer i dessa länder. Så det går fort nu.

– Men för oss är det viktigt att påpeka att det är ett helsvenskt sikte, all produktion sker i Sverige.

Men smakar det så kostar det, 7900 kronor kommer det att kosta eller kanske mer korrekt 790 Euro.

– Det kommer att vara samma pris på siktet oavsett var i världen det säljs, säger PO Östergren som inte har några ägarintressen i företaget som tillverkar och säljer siktet, men som däremot äger patenten och kommer att få royalty på försäljningen.

Kommer du att bli rik nu?

– Haha. Det vet jag inte, men jag har jobbat oerhört mycket under många år så jag kommer förhoppningsvis att kunna trappa ner lite grand och kanske ta ut lite i pension.

PO Östergren driver till vardags tillsammans med sin hustru Anne-Christine ett utbildningscenter för jägare, Vidderna, vid Stora Sundby Gård söder om Kungsör.

Optiskt sikte

Redring är ett optiskt sikte avsett för hagelbockar och halvautomater. I siktet ser skytten en lysande röd ring som anpassar ljusstyrkan efter bakgrundsljuset. När viltet ”fyller ut” ringen lagom är det läge att skjuta. På så sätt fungerar också siktet som en avståndsmätare, för skytten blir det lättare att uppskatta avståndet till målet.

Siktet innehåller tre patent, den riktade ljusmätningen, utformningen av den röda ringen och det låga montaget med en speciell rekyldämpning.

Mer läsning

Annons