Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poesigatan ska få ett nytt liv

ÖREBRO. Butiker, ateljéer, något kafé, restaurang – och så bostäder.Så kan livet utmed Poesigatan i Vivalla bli i en snar framtid.

Annons
Nya Poesigatan. Idéskissen visar dels ett antal nya hus, och hus som redan finns men som byggts till. Om förslaget genomförs enligt skissen byggs fyra nya huskroppar. Ledig markyta finns vid gatans infart, men i mitten av området krävs att några av de befintliga bostadslängorna rivs. BILD: SWECO

Det är Örebro Bostäder, Öbo, som kommit med idén att utveckla Poesigatan som leder upp till Vivalla centrum.

– Affärslivet på Boglundsängen är på framfart, och det finns butiker i Vivalla centrum, då ser vi Poesigatan som en länk där likartade saker kan ske så inte gatan dör ut, säger Peter Hjalmarsson, som är Öbos distriktschef i Vivalla.

Som det är i dag finns bostäder och en förskola utmed Poesi-gatan.

Om Öbos och Stadsbyggnads planförslag blir verklighet förändras gatan helt.

Handels- och upplevelsestråk

Förskoleverksamheten kommer att finnas kvar, men gatan blir då också ett handels- och upplevelsestråk där bostäder, verksamheter och socialt liv blandas.

– I första hand tänker vi oss att den byggnation som redan finns där ska kompletteras, men det kan även bli tal om rivning av några huslängor, säger Peter Hjalmarsson, som leder projektet.

Men, tillägger han snabbt, inget är ännu bestämt.

– Skissen är just en idéskiss där vi även låtit rita in några större byggnader. Vad de ska fyllas med vet vi inte, vår tanke är att möjliggöra för en förändring, säger Peter Hjalmarsson.

Öbo och Stadsbyggnad har sneglat lite på Malmö där begreppet ”bokaler” myntats.

– Att man driver en butik i bottenvåningen och bor en trappa upp, säger Philip Cedergren, planeringsarkitekt på Örebro kommuns Stadsbyggnad. Och om butiken läggs ned kan lokalen snabbt göras om till bostad, planen är väldigt flexibel och tillåter det.

Att ha affär i bottenvåningen och bo en trappa upp var vanligt förr i Sverige. Hantverkare och handelsmän hade ofta sina bodar i gatuplan och kunde på kvällskvisten ta trappan upp och koppla av. Nära till jobbet, javisst. Och en total uppsikt över sin verksamhet.

Ett förslag är också att stänga gångtunneln vid centrum eftersom många tycker att känns otryggt att gå genom den.

I stället kan det bli övergångs-ställen på gatan med fartdämpande åtgärder, typ gupp som kollektivtrafikens bussar ändå kan passera.

Planförslaget kommer att ställas ut för granskning från och med torsdag, och en månad framåt.

Poesigatan i dag. Bostäder, en förskola och parkeringsplatser. Detta finns i dagens läge utefter huvudgatan upp mot Vivalla centrum. BILD: MAJA ERIKSSON

Mer läsning

Annons