Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojke fick sond i lungan

En pojke som vårdades på USÖ fick av misstag en sond för näring och läkemedel i lungan. Pojkens andning och puls försämrades och pojken fick föras till intensiven för vård.

Annons

Pojken vårdades vid Universitetssjukhuset för bland annat cancer. I juli tidigare i år försämrades hans andning och puls. En lungröntgen gjordes och då visade det sig att den sond, en så kallad ventrikelsond, som pojken hade låg i hans vänstra lunga.

Pojken flyttades då till intensiven får vård och han fick ligga i respirator. Pojken ska enligt ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ha återhämtat sig från incidenten med sonden.

Händelsen med sonden anmäldes till Ivo som nu har avslutat ärendet. Avdelningen där pojken vårdades har enligt Ivo utrett händelsen i ”nödvändig omfattning” och avdelningen har också sett över sina rutiner när det gäller att sätta in en sond.

När och vid vilket tillfälle som sonden hamnade i lungan är däremot oklart. Enligt utredningen har sonden hamnat fel antingen på grund av ”den mänskliga faktorn” eller för att metoden som används för att kontrollera att sonden hamnat rätt inte är att lita på.

Mer läsning

Annons