Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojke med syrebrist fick hostmedicin

Pojken kunde knappt andas och var blå om läppar och naglar. Men läkaren på vårdcentralen trodde inte det var något allvarligt och ordinerade hostmedicin.
– Vår son fick ligga i respirator och svävade mellan liv och död, berättar pappan som nu anmält läkaren till Socialstyrelsen.

Annons

I mitten av mars blev den elvaårige pojken dålig. Han hade en kraftig hosta, var slö och blå om läppar och naglar. Föräldrarna sökte hjälp på en vårdcentral i Örebro och läkaren skrev ut hostmedicin. Men pojken blev bara sämre, slutade nästan andas, blev blek och orkade inte öppna ögonen. På nytt sökte de hjälp på vårdcentralen och fick träffa samma läkare igen.

– Min son var svullen runt ögonen och ådrorna stack ut på halsen på honom. Han orkade inte ens hosta och kunde knappt andas, berättar pappan som vill vara anonym.

– Men läkaren sa bara att vi inte skulle vara oroliga och skulle fortsätta med hostmedicinen som han skrivit ut tidigare. Vi trodde ju att läkaren visste bäst.

Föräldrarna ringde också sjukvårdsrådgivningen men eftersom de redan träffat en läkare som bedömt att det inte var så allvarligt tyckte de att de skulle avvakta.

Syrebrist

Men på morgonen den 24 mars var läget så allvarligt att föräldrarna ringde efter en ambulans.

– De tog med honom direkt till bilen där han fick syrgas. Jag är så arg för det här. Läkaren borde ha kunnat se att han hade syrebrist, säger pappan.

Pojken togs till intensivvårdsavdelningen på USÖ och fick sedan ligga två veckor i respirator. Det visade sig att han hade lunginflammation och först den 9 april kunde han åka hem igen.

Hur mår pojken i dag?

– Han mår bra och har börjat skolan igen. Det känns som ett mirakel, det var ju riktigt illa ett tag.

Nu har pappan anmält vårdcentralen och läkaren till Socialstyrelsen.

– Jag vill att någon ska reagera på det här och se till så att läkaren sköter sig. Det här får inte hända igen, säger han.

Fotnot: NA har sökt ansvariga på vårdcentralen för en kommentar men inte fått tag i någon.

Mer läsning

Annons