Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis anmäld för våldsamt beteende

Två privatpersoner skadades natten till lördagen efter det våldsamma upploppet med Djurgårdssupportrar i centrala Örebro. – Polisen tog till övervåld och kastade mig mot en bil så att jag svimmade av, säger Peter.

Annons

Örebro. Peter berättar om kvällen när han och hans sambo Anders var på Pitcher’s med Anders pappa.

– Några Djurgårdssupportrar trakasserade oss för att vi är homosexuella. Vi sade ingenting först, men när vi skulle gå därifrån svor jag åt dem och då kom de, 10–20 stycken, och skulle ge sig på mig.

– Min svärfar försökte gå emellan men råkade putta på en vakt i  stället. Då blev han nedbrottad på trottoaren av vakterna. De satte på honom handbojor och han slog sig och började blöda från huvudet, säger Peter, som liksom Anders egentligen heter något annat.

Peter är fortfarande mycket chockad.

– Jag såg ju att min svärfar mådde dåligt och blödde och frågade en polis om jag fick hjälpa honom, men blev bortputtad. När jag frågade igen tog polisen tag i mig och kastade mig med huvudet före mot en bil. Sedan minns jag inte vad som hände på en stund.

NA har också pratat med två vittnen till händelsen:

– Man ska inte ha polisbricka om man gör så där. Det såg riktigt otäckt ut och handlade helt klart om övervåld. Dessutom var det värsta tumultet på Pitcher’s över då, säger det ena vittnet.

– När han for in i bilen svimmade han av några sekunder. Det var en riktig smäll. Först trodde jag att han hade brutit nacken, säger det andra vittnet.

Peters svärfar kördes till USÖ med ambulans och även Peter kördes till sjukhuset.

– Jag fick en hjärnskakning och axeln gick ur led, konstaterar Peter.

Båda har fått lämna sjukhuset och Peter har nu polisanmält – polisen.

– Jag förstår att både polis och vakter är stressade under sådana här omständigheter, men så här får det bara inte gå till, säger Peter.

Henrik Dahlström, vakthavande befäl hos Örebropolisen, tycker att man ska polisanmäla om man anser sig felaktigt behandlad:

– Då kan vi utreda vad som hänt, och har det gått till så här är det förstås inte alls bra, säger han.

I samband med ett våldsamt upplopp kan det dock vara svårt för polisen att urskilja vad som är vad, konstaterar han:

–  Då kan det uppfattas som att man deltar i upploppet, i synnerhet om man inte accepterar en avvisning från polisen i första läget utan försöker närma sig igen.

– Visst har vi använt oss av våld i samband med det här upploppet, vi har ju ett våldsmonopol för att kunna upprätthålla ordningen. Samtidigt är det lika självklart att det alltid måste gå rätt till.

NA har sökt ansvariga på Pitcher’s, men inte fått någon kommentar till händelsen.

Mer läsning

Annons