Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis attackerad av stenkastande ungdom

(Uppdaterad 09.08) Oroligheterna i Örebro fortsatte under natten mot lördagen. Bland annat har en polis fått glassplitter på sig efter att polisbilen utsatts för stenkastning i Brickebacken.

Annons

Det rör sig enligt Mats Nylén, kommunikationschef på Örebropolisen, om ungdomsgäng som skapar oreda på olika platser i Örebro.

Mellan 25 och 40 unga vuxna män, maskerade i huvtröjor och bandanas, har under natten åkt runt mellan Örebroförorterna och bland annat eldat bilar, kastat sten mot polis och räddningstjänst, vandaliserat polisstationen i Vivalla och tänt eld på ett klassrum på Vivallaskolan.  Det ska också ha startats bränder i en renhållningsmaskin och på ett gräsparti.

Polisen har kallat in extrapersonal och har även tagit hjälp från polisen i Värmland - många polisbilar rör sig just nu runt om i förorterna.

- De tycker om att leka katt och råtta med oss. Jag kan tänka mig att det här inte är slut ännu, förklarade Mats Nylén vid 02-tiden natten till lördagen.

Polisen upptäckte ungdomsgänget första gången vid 20.30 på fredagskvällen. De kom då gåendes mot Vivalla, var maskerade och skingrade sig snabbt när polisen skulle kontrollera dem. Efter ett tag dök de dock upp igen - nu med ett antal dunkar "brännbar" vätska med sig, enligt polisen.

När polisen än en gång skulle kontrollera dem, svarade de unga vuxna med att kasta sten mot polismännen. Sedan krossades rutor på polisstationen i Vivalla, en hjullastare sattes i brand, flera personbilar vandaliserades och någon krossade ett fönster på Vivallaskolan, hällde tändvätska i klassrummet och tände på.

Efteråt, vid 22-tiden, var det återigen lugnt i Vivalla. De många boende NA pratade med på plats var då övertygade om att det var personer utifrån som stod för tumultet. Varken polisen eller de boende trodde att det var Vivallaungdomar som förstörde och många var också upprörda och besvikna över kvällens händelser.

- Vi är många som länge har försökt förändra den negativa bilden av Vivalla och så händer det här - det är tragiskt, säger en ung man i området.

Några timmar senare satte upploppen igång igen - nu i Oxhagen och senare Brickebacken.

Strax efter klockan ett skickades räddningstjänst och polis till Enrisvägen i Brickebacken och Tornfalksgatan i Oxhagen. På båda ställena brann det bilar.

Vid 01.40-tiden hämtade polisen också in en eller två unga män, varför eller om de är gripna har polisen inte svarat på i nuläget.

Vid insatsen i Brickebacken ska en polisbil också ha blivit attackerad av stenkastare som förstörde rutorna - och gjorde att en polis träffades av glassplitter.

- Det fanns en risk för skada men det verkar nu på morgonen som det är okej med den drabbade polisen. säger vakthavande befäl Jan Matérne till NA på lördagen.

En stund tidigare brann det även i ett förråd på Prosagatan i Vivalla.

Vid fyratiden på morgonen var det dags igen. Då stod en grävmaskin i Brickebacken i lågor. Polis och räddningstjänst skickades ut till korsningen Gällerstavägen-Granrisvägen för att ta sig an branden, och på plats visade det sig att grävmaskinen var totalförstörd.

En anmälan om skadegörelse är upprättad och polisen har spårat med hund efter misstänkta gärningsmän, det är dock inte klarlagt om den här branden har ett samband med övriga nattens händelser.

Efter några timmars lugn sattes vid 7-tiden på lördagsmorgonen ännu en bil i brand på Tallrisvägen i Brickebacken.

Haft på känn

Polisen har haft på känn att något varit på gång.

- Det har hänt som man kunde förvänta sig. Jag är övertygad om att det här beror på att det varit motsvarande oroligheter i Stockholm i några dagar, det smittar lätt av sig till andra platser i Sverige, säger Mats Nylén.

Förklaringarna vi under veckan hört många gånger från Husby - att bråkmakarna skulle bränna upp saker för att de känner sig uppgivna, saknar jobb, hatar polisen eller känner sig svikna av samhället, ger kommunikationschefen inte mycket för.

- Det här handlar med största sannolikhet om ungdomar som tycker att det nu passar bra att begå den här typen av brott, i skuggan av det som hänt i Stockholm. Sedan har man olika diffusa anledningar till det här och skyller på polisen och på att man inte får tillräcklig hjälp av till exempel kommunerna - men egentligen handlar det om att man har ett intresse av att begå brott och roa sig med skadegörelse, säger Mats Nylén.

Ingen av de 20-tal ungdomar NA pratat med under nattentror heller att det är orättvisor, segregation eller arbetslöshet som ligger bakom nattens händelser. När vi frågar boende i Vivalla och Oxhagen varför det här händer blir svaret detsamma nästan överallt: Vi vet inte. 

Polisen har för tillfället inte gripit någon för bilbränderna, vandaliseringen och skadegörelsen  På lördagsmorgonen fanns, enligt Örebropolisen, inte heller några misstänkta. 

Vet du mer eller har du bilder - hör av dig till NA! Mejla till [email protected], ring 019-15 50 55 eller sms:a till 72019.

Artikeln uppdateras.

Mer läsning

Annons