Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis bevakade åskådare

Innan regnbågsparaden gick genom centrala Örebro på lördagskvällen fick polisen in uppgifter om att det rörde sig personer på stan som skulle kunna störa ordningen. Poliser fick i uppdrag att hålla koll på de personerna.

Annons
En polispatrull bevakade en grupp under Örebro pride-tåget under lördagen.

Örebropolisen menar att det var en grupp som ogillade paraden.

– Ja, det var några individer där som inte gillade vad de såg. Det var uppenbart att de inte tyckte om paraden, säger Henrik Dahlström, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Enligt uppgift till na.se höll sig fem poliser i närheten av de personerna.

NA:s uppgiftslämnare berättar om händelsen:

- På Drottninggatan vid tingsrätten står fyra personer, varav två i bombarjackor, och dricker ur en medhavd stor Coca cola-flaska. De tar sig åt skrevet och gör allmänt provocerande rörelser. Fyra-fem poliser omringar dem och säger åt dem att lugna sig. Pridetåget närmar sig i bakgrunden. De fyra personerna sätter sig då på bänken vid gamla tingsrätten. Tre av poliserna ställer sig framför, bakom och vid sidan om.

Polisen bekräftar händelseförloppet.

– Men de gjorde sig aldrig skyldiga till något brott. De störde inte så att vi behövde ingripa på något sätt, säger Henrik Dahlström.

En av de som bevakades av polisen har efter vår publicering tagit kontakt med NA. Han tillbakavisar bestämt polisens uppgifter om att de ”inte gillade vad de såg”.

- Jag har själv jobbat på festivalen och älskar priden. Hur skulle jag kunna uppfattas som störande, säger han.

Polisen följde delar av sällskapet bort från platsen.

- Ja, de ”förföljde” oss under hela kvällen. Jag kommer att ringa till dem också, hävdar personen.

Mer läsning

Annons