Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis kan flytta olagliga containrar

Hjälporganisationen Humana sökte tillstånd för att få att ha klädinsamling vid Örebros återvinningsstationer förra året. De fick avslag men ändå finns föreningen på flera platser i stan.

Annons

NA berättade i tisdags att den kritiserade föreningen Humana, tidigare Utlandshjälp från folk till folk (UFF), ställt upp insamlingscontainrar på flera återvinningsstationer i Örebro. Nu håller Örebro kommun på att se över vilka organisationer som ska få ha insamlingar på kommunens mark.

– Rent generellt är det bättre att saker går till återvinning än att folk slänger saker i soporna. Om en seriös organisation vill göra en insamling kan man söka hos kommunen. Det ställs ett antal krav, bland annat att man har ett 90-konto, säger Ulrika Sandberg (S), ordförande i tekniska nämnden.

Ett 90-konto är bank- och postgironummer som utfärdas av Svensk insamlingskontroll. För att få ett 90-konto krävs bland annat att minst 75 procent av de totala intäkterna går till ändamålet och att man har en bokföring som går att granska. Humana har inget 90-konto, och förra året avslog kommunen organisationens ansökan.

De flesta återvinningsstationer i Örebro står på kommunens mark och företaget Förpacknings- tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för att hämta skräpet som lämnas där. Kommunen har antagit att FTI har ett avtal med hjälporganisationerna i stan, men något avtal finns inte. Därmed finns heller inget bygglov, varken för Humanas eller någon annan hjälporganisations containrar.

– Vi är inte intresserade av att ha dem hos oss. Det blir ofta stökigt kring containrarna eftersom de inte töms i tid och folk fiskar efter kläder i dem. Om vi och kommunen kommer överens om att det är bra att ha återvinning av kläder på vissa ställen är det inte fel, men då kräver vi att de tar ansvar för sin del av städningen, säger Håkan Wennersten, regionchef på FTI.

Om kommunen önskar bli av med insamlingen krävs att polisen kopplas in.

– Saknas bygglov kan kommunen förelägga om vite, och flyttar de inte på sig kan vi forsla bort containrarna. Den möjligheten finns i ordningslagen, säger Christer Hjärtmyr, chef för polisens tillståndsenhet.

Mer läsning

Annons