Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis om inbrottsvåg: "Var uppmärksamma"

Inbrotten i Örebro har ökat ordentligt den senaste veckan.
– Det är obehagligt, säger Anders Jakobsson, boende i det utsatta området Hjärsta.
Polisen manar nu örebroarna att vara uppmärksamma.

Annons
Nathalie Otterborn och Carl Ragnemyr med dottern Decibelle bor i lägenhet i Markbacken nära Hjärsta. De har inte så stor koll på grannarna. Paret har haft inbrott i källaren ett par gånger.

– Jag vet att under hösten 2012 hade vi en riktig inbrottsvåg, det var extremt mycket. Vi har inte haft inbrott i så stor omfattning som då förrän nu, säger Åsa Berggren, utredningschef på Örebropolisen.

– Den senaste veckan har det definitivt varit en ökning, säger hon.

Under onsdagen gick polisen ut via sociala medier och bad örebroarna att hålla uppsikt och hjälpa bortresta grannar. Anledningen: Den senaste tidens inbrott.

Inbrotten har i stor utsträckning drabbat Gamla och Nya Hjärsta i Örebro. Fem av de tio inbrotten i centrala Örebro under förra helgen skedde där.

– Det går lätt att åka härifrån. Det är stora vägar runt omkring här, säger Johan Kvillebäck som bor i Gamla Hjärsta.

Gamla och Nya Hjärsta skiljs åt av motorvägen, en kanske inte helt oviktig detalj.

– Många inbrott sker i närheten av stora trafikstråk. Det är tacksamt för tjuvarna att inte ha så långt till en flyktväg, säger Mats Nylén, polisens kommunikationschef.

NA besökte Gamla Hjärsta och samtalade med människor som bor och rör sig i området.

Johan Kvillebäck står mitt i ett garageuppfartsprojekt och pratar med grannen Peter Bäck. De är inte oroliga för inbrott.

– Nej inte direkt, och vi har ingen organiserad grannsamverkan, säger Peter Bäck. Men visst har vi koll på varandra. Hjälpar varandra med posten och att ställa fram soptunnorna om någon är borta länge.

En bit bort är makarna Anders och Marie Jakobsson ute med hunden Alma.

– Den allmänna känslan är väl att det är obehagligt. Det är lite traumatiskt att ha inbrott, det känns som att det vore ett övergrepp, säger Anders Jakobsson.

De har inte haft inbrott men vet att någon i kvarterat hade det nyligen.

– Vi har Alma, det kan nog skrämma någon, säger Marie Jakobsson.

Endast elva procent av länets anmälda inbrott under 2013 klarades upp. 123 fall av 1 073 anmälda bostadsinbrott i Örebro län under förra året klarades upp. Mats Nylén, polisens kommunikationschef, berättar att brottstypen är svår att utreda och ännu svårare att driva i domstol.

– Inbrott är ett bra exempel på brott som är svårt att utreda. Ofta finns inga spår och inga vittnen och då kan vi inte styrka vem som gjort brottet, säger Nylén.

Detta trots att polisen sedan några år tillbaka arbetar med satsningen Lokus, lokal brottsplatsundersökare.

Det är en nationell satsning för att säkra spår vid exempelvis bostadsinbrott. I Örebro län arbetar tio, femton personer med Lokus och målsättningen är att polisen så snabbt som möjligt ska säkra spår vid alla inbrott i bostad och på kontor.

Påsken stundar och många åker bort, är ni ute i bostadsområdena nu?

– Vi försöker vara ute i områden där vi misstänker att det kan begås brott. Och då områden nära stora trafikstråk, säger Nylén som understryker vikten av det förebyggande arbetet.

– Grannsamverkan är bra. Och att man ringer oss, för om vi inte får veta att något misstänkt är på väg att hända, så har vi svårt att ingripa, säger Mats Nylén.

Sören Svensson är Örebro kommuns kontaktperson i det brottsförebyggande arbetet. Han arbetar för grannsamverkan och kunskapsspridning.

Svensson påpekar bland annat att de flesta inbrott sker dagtid, tvärtemot vad de flesta tror. Och att minst lika många inbrott sker i lägenhet som i villa.

– Det är en stor utmaning i vårt arbete, att få fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att engagera sig för grannsamverkan, säger han.

Han poängterar vikten av grannsamverkan.

– Många små saker kan göra stor skillnad, säger Sören Svensson.

Att låta grannen parkera på uppfarten om en själv reser bort kan minska risken för inbrott. Eller att bara visa för en okänd person på grannens tomt att du sett denne kan göra skillnad.

– Det är finessen, de här personerna vill inte bli sedda, säger Sören Svensson.

Att stöldmärka sina saker gör det också lättare för polisen i utredningen, förutsatt att sakerna återfinns.

Vad är din uppfattning av polisens Lokus-satsning?

– Polisen har bestämt att prioritera de här brotten, att göra brottsplatsundersökningar snabbt. Förr fick man vänta länge på tekniker.

– Min bedömning är att satsningen har fungerat bra det senaste året, säger Sören Svensson.

Runar Carlsson krattar och fixar i sin trädgård i Gamla Hjärsta. Han känner sig trygg med sin hörntomt.

– Det är många som rör sig här. Går och cyklar. Det är nog värre längst ut på en gata, säger han.

Sammantaget har de boende i och kring Hjärsta som NA talat med koll på sina grannar. De flesta känner eller vet någon som haft inbrott, men är själva hittills förskonade. Paret Peter Persson och Maria Forsström ger uttryck för känslan: Frågan är inte ”om”, utan ”när” ett inbrott sker.

Har du drabbats av inbrott? Hur gick det med polisens utredning, blev brottet uppklarat?

Diskutera i kommentarsfältet nedan eller mejla [email protected]

Vill du veta mer vad du kan göra för att hålla tjuven borta?

Gå in på www.samverkanmotbrott.se.

Johan Kvillebäck och hans grannar i Hjärsta-området har ingen organiserad grannsamverkan, men de ser efter varandras hus ändå.
Maria Ek, Kent Svensson och hunden Liva. Maria bor i lägenhet på närbelägna Väster. Hon har tidigare bott i ville och hon saknar gemenskapen som fanns mellan grannarna då.
Peter Bäck är inte orolig för inbrott.

Mer läsning

Annons