Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisbefäl åtalas för grova stölder

Under flera års tid försvann saker oförklarligt på polishuset i Örebro. Efter en omfattande utredning kunde ett polisbefäl gripas på bar gärning när han stal narkotikaklassad medicin. Mannen åtalas nu för 15 grova stölder.

Annons

Den 19 december förra året gick polisbefälet i en fälla som hade gillrats av polisen. Det var slutet på en rad stölder i polishuset som hade förbryllat polisen i Örebro under flera år.

– Det var ett stort problem för myndigheten att gods försvann på alla möjliga ställen. Men efter ett omsorgsfullt och analyserande arbete kunde man gripa den här mannen, berättar åklagare Bengt Landahl som på torsdagen åtalade polisbefälet.

Mannen jobbade på tider då polishuset till stora delar var tomt. Det gjorde att han kunde röra sig fritt i lokalerna, även i utrymmen där han normalt sett inte skulle vara.

– På ett väldigt utstuderat sätt tog han sig in i lokaler, uppenbarligen bara för att stjäla. Han gjorde stora ansträngningar för att forcera dörrar som var låsta, berättar Bengt Landahl.

Totalt åtalas polisbefälet för 15 grova stölder mellan december 2010 och 19 december 2013. Han stal upphittade armbandsur, cyklar och beslagtagen sprit. Från en gripen persons plånbok försvann ett presentkort på 500 kronor.

Polisbefälet lade beslag på en Ipad och vid ett tillfälle försvann juveler samt över 13 000 kronor i kontanter.

Listan kan göras lång.

Åklagaren menar att stölderna ska ses i ett sammanhang där mannen missbrukat sin ställning. Därför anser Landahl att brotten är grova.

Polisbefälet försökte dölja sina stölder. Han ersatte till exempel ett stulet armbandsur med en egen klocka.

Han var dessutom fräck nog att stjäla passerkort från två kolleger bara några veckor innan han greps. På så sätt försökte han avleda misstankarna mot sig själv och i stället rikta sökljuset mot kollegorna.

– De blir registrerade för att ha gått in i utrymmen där han varit. Det är ett sätt att ge dem skulden, säger Bengt Landahl.

Passerkortstölden rubriceras som egenmäktigt förfarande.

Polisbefälet har hävdat att han varit drogberoende och därför i första hand varit på jakt efter tabletter. De andra sakerna har han stulit mer eller mindre när tillfället gavs.

Men Bengt Landahl tror inte alls på den här förklaringen.

– Jag har aldrig hört talats om att man kan bli fast på drogen tramadol (tabletterna som han stal), även om det är en rätt stark medicin.

– Men han har även angett ett visst ekonomiskt motiv, tillägger Landahl.

Finns det risk för att stölderna pågått längre än de tre år som åtalet omfattar?– Nej, det kan jag inte säga.

Mer läsning

Annons