Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischef: "Det ärinte som han säger"

- Han har fel i sin version av sanningen.
Så kommenterar Mats Nylén, tillförordnad informationschef på Örebropolisen, uttalandet från en polisanställd som menar att det fuskas med brottsstatisktiken.

Annons

Det granskande radioprogrammet Kaliber i Sveriges Radio har undersökt polisens arbetsmetoder över hela Sverige. En av alla poliser som Kaliber hade intervjuat runt om i landet i sin granskning var mängdbrottsutredare Tomas Bergström som arbetar i Hallsberg. Han gav sin bild av polisens arbete på ett nationellt plan och pekade på ett stort problem: Att det alltför ofta är viktigare att hålla statistiken snygg, än att verkligen gå till botten med alla brottsutredningar.

Håller inte med om problemDen kritiken bemöter Mats Nylén, tillförordnad informationschef på Örebropolisen.

- Han har fel i sin version av sanningen. Det här är inte arbetsgivarens uppfattning och inte hans chefers uppfattning heller. Det är inte så som han säger. Han och hans chefer prioriterar olika, om man ska gå vidare i en utredning eller inte, utifrån det material man har att arbeta från.

-Han tycker som enskild medarbetare att han vill jobba mer med att lösa alla inbrott. Men som polisorganisation kan man inte jobba med sånt som det finns liten chans att det ger någonting. Vi kan inte jobba med det som vi tycker är roligt eller själva tycker är behjärtansvärt. Vi måste lägga resurserna på det som är genomförbart, säger Mats Nylén till na.se.

Litar inte på Sveriges Radio

Att radioprogrammet Kaliber tycker att det finns grund för påståendet om statistikfusk inom svensk polis är någonting som Mats Nylén bemöter med att Kaliber hänvisar till samtal med tio poliser, medan polisorganisationen består av flera tusen poliser.

Mer läsning

Annons