Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen befarar attvåldtäkterna blir grövre

Polisens utredare är mycket oroliga för att våldtäktsmannen i Örebro trappar upp våldet ännu mera vid ett nytt överfall. Det kan handla om dödligt våld.

Annons

– Det är vår stora skräck. I hans beteende anar vi ett tvångsmässigt mönster som gör att han fortsätter och att våldet tilltar. Det är mycket viktigt att mannen grips innan något mera händer, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

Utredarna och Rikskriminalen ser tydliga samband mellan den skyldige till den brutala våldtäkten vid Eurostop söndagen 28 mars och våldtäkter upp till fem år tillbaka i tiden.

– Vi räknar med att mannen nu är mellan 20 och 25 år och alltså var mycket ung vid överfall för några år sedan.

Ytterligare en gärningsman kan finnas vid senaste tidens våldtäkter och våldtäktsförsök i Örebro.

– Men mellan våldtäkten vid Eurostop och ett antal andra kvinnoöverfall ser vi uppenbara likheter. Vilka de övriga fallen är vill jag av utredningsskäl inte gå in på.

Rikskriminalens mordkommission, som också utreder andra våldsbrott än mord, finns i Örebro sedan i mars.

Hos utredarna finns en övertygelse om att någon vet vem våldtäktsmannen är men inte berättar.

– Det kan handla om att en förälder eller ett syskon anar, eller kanske en arbetskamrat, granne eller andra i närmaste omgivningen. Utåt kan personen verka helt normal och inte väcka misstankar.

Polisens informationschef säger att efter överfallet vid Eurostop var gärningsmannen troligen mycket lerig, eftersom det var lerigt vid brottsplatsen.

Polisen söker också kontakt med ett par som tidigt på morgonen söndagen 28 mars satt på en lastkaj nära Eurostop, och med en cyklist som kom norrifrån och åkte över bron. Cyklisten svängde sedan in på Hedgatan.

– Överhuvudtaget ska de som fanns i området tidigt den morgonen, och inte hört av sig till oss göra det. Likaså andra som har uppgifter.

Torbjörn Carlson berättar att inget glasklart signalement finns på våldsmannen vid Eurostop och vid ett antal andra kvinnoöverfall.

De uppgifter som gäller är att mannen är mellan 20 och 25 år och cirka 175centimeter. Från några kvinnor finns uppgift om att han talar felfri svenska medan några uppgett att han talar med lätt brytning.

Uppgifter till polisen lämnas på 019-156228 eller till [email protected]

Mer läsning

Annons