Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hade tagit vapnet – om psykvården anmält

49-åringen som misstänks för mordet på Kennet Hägglund besökte psykvården flera gånger. Trots det fick han behålla sina jaktvapen – eftersom läkarna aldrig larmade polisen. – Det hade inte behövt gå så här långt, säger pappa John Hägglund.

Annons
Bedrövad. John Hägglund, pappa till den mördade Kennet Hägglund, uttryckte vid en paus under gårdagens rättegång sin besvikelse över att den misstänkte mördaren hade kvar sina jaktvapen trots psykisk ohälsa.Bild: Håkan Risberg

I går var den andra av totalt fyra dagars förhandling i rättegången mot 49-åringen som misstänks för mordet på sin tidigare kollega, 45-årige Kennet Hägglund. Anhöriga till både Hägglund och 49-åringen fanns på plats i Örebro tingsrätt.

Kennet Hägglund blev skjuten på sin arbetsplats på Holmen i slutet av maj tidigare i år. 49-åringen, som gick på antidepressiv medicin efter kontakt med psykvården, misstänks ha mördat Hägglund med ett av sina jaktvapen.

Men om vården anmält 49-åringens instabila hälsa till polisen hade hans vapen varit beslagtagna innan mordnatten.

Anmälningsplikt– Läkarna har anmälningsplikt, och om en läkare anger att en person är olämplig vapeninnehavare tar vi det på största allvar. Då omhändertar vi vapnet omedelbart, säger Christer Hjärtmyr, chef för Örebropolisens tillståndsenhet.

Men 49-åringen anmäldes aldrig enligt Hjärtmyr.

– Varför vården gjort den bedömningen får vården svara på. Om en läkare kontaktat oss hade den misstänkte inte haft kvar sina vapen.

Christer Hjärtmyr menar att det länge varit ett problem att läkare inte anmäler patienter som anses olämpliga med vapen.

– Vi har 19 000 vapeninnehavare i Örebro län. En del av dem besöker sjukvården, men vi är inte ens uppe i 25 anmälningar i år. Det är ett problem, och läkarna ser det som ett problem att anmäla eftersom det kan störa relationen med patienten.

Ola Wälimaa, jurist på Svenska Jägareförbundet, är upprörd över det inträffade.

”Struntar i lagen”– Det är under all kritik, läkarna har struntat i lagen och jag anser att de blir indirekt skyldiga till sådana här händelser, säger han.

– Man undrar hur det är ställt i en akademisk utbildad kår som inte tar sitt samhällsansvar. Man bör göra en anmälan och plocka av dessa läkare sina legitimationer.

Gunnar Hägglund, enhetschef på akutpsyk, vill inte kommentera fallet.

Mer läsning

Annons