Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen har läget under kontroll

 – Nu ska jag vara så där tråkig att jag bara levererar ett Säpo-svar. När det gäller personskyddsverksamheten är vi väldigt försiktiga, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säkerhetspolisen, inför kungafamiljens besök i Örebro.

Annons
Bild från bröllopscortegen i Stockholm.

Nej, att få någon detaljerad information om hur polisen planerat sitt arbete och hur man ser säkerhetsmässigt på arrangemanget går inte. Och det ligger väl i sakens natur och är föga förvånande.

-Vi bekräftar bara att statschefen – alltså kungen – och statsministern har personskydd. Så mycket mer säger vi inte, fortsätter Patrik Peter.

SäpospringareInte ens kan man få reda på om de uppmärksammade Säpo-springarna kommer att dyka upp i Örebro. Ni minns de där kostymklädda eleganterna som joggade bredvid Victoria och Daniel när de åkte häst och vagn genom Stockholm efter vigseln. Sträckan Nikolaikyrkan – Järntorget bör ju inte bli något kraftprov i jämförelse med brudmarschen!

Även den lokale informationschefen hos polisen, Torbjörn Carlson levererar ett typiskt ickesvar:

– Vi kommer att ha erforderligt antal poliser, som behövs för säkerheten och för att klara den logistik som krävs för att medborgarna ska komma intill, säger han.

Men han berättar också att polisen kontrollerar att allt är ”rent på alla vis” och då menar han att det inte ska dyka upp tårtkastare, fyllon eller andra som riskerar att förstöra festen.

– Det går ju inte att planera allt, men vi är förberedda, säger han.

Men hur är det om det dyker upp demonstranter, med plakat som kräver omedelbart införande av republik?– Demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad.Har man inte begärt demonstrationstillstånd, är det olagligt, men vi kan inte ingripa mot själva demonstrationen om den inte innebär någon fara för ordning eller säkerhet. Sedan kan det i efterhand bli rättsligt efterspel för att man inte haft tillstånd.

HotbildsenhetenÄven lokalt är Säpo fåordiga. – Vi har en person med i den lokala polismyndighetens stab inför besöket, säger Thomas Silverplatz. Eventuella hot sköts av hotbildsenheten i Stockholm och den får information från oss. Sedan upprättas eventuella hotbildsdokument, som sprids till dem som har nytta av det.

Kontroll på läget– Någon direkt lokal hotbild kan vi inte se för dagen, säger Gösta Svensson, som är chef för KUT, kriminalunderrättelsetjänsten, i Örebro. Dyker det upp något, som hör till hotbilden, vidarebefordrar vi det till Stockholm. Vi tycker att vi har kontroll på läget och att arrangemanget ska kunna genomföras på säker nivå.

Ingen av dem vi varit i kontakt med ser Folkfesten, som äger rum på Våghustorget, som något speciellt säkerhetsproblem.

– Det är ett arrangemang som ska kunna rymmas i staden, det har vi inga synpunkter på och jag ser inte det som något säkerhetsproblem heller, säger Torbjörn Carlson.

Mer läsning

Annons