Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Inga tekniker till brandplats

Örebropolisen kommer inte att låta några tekniker undersöka resterna efter industribranden i Örnsro.
- Det är väldigt svårt att slå fast var branden börjat. Vi jobbar med förhör istället, säger Håkan Östman, polisens utredningsledare.

Annons

Stora värden gick upp i rök då ett industrihotell brann ned till grunden natten mellan den 6 och 7 januari. Räddningstjänsten tvingades bekämpa storbranden på ett defensivt sätt då stora mängder kemikalier och gasflaskor fanns i lokalerna.

Polisens utredning av branden har handlat om - och kommer fortsättningsvis att handla om - skrivbordsarbete.

- Det fanns sex eller sju företag i byggnaderna, och det ringer målsägande till oss hela tiden. Vi har haft bra kontakt med räddningstjänsten och deras brandtekniker, men kommer inte att skicka några egna tekniker till brandplatsen, säger Håkan Östman.

Varför inte?

- Vi vet ungefär var branden börjat, men inte exakt. Eftersom allt är nedbrunnet är det svårt att utreda.

Hur jobbar ni er framåt i utredningen nu?

- Vi kommer att förhöra ett antal personer - det är bland annat personer som lämnat tips.

Vilken teori om brandorsak arbetar ni utifrån?

- I byggnaderna fanns flera verksamheter. Alltifrån mekaniska företag till däckhotell och taxiföretag. Det fanns en stor mängd kemiska produkter där. Man kan ju bara spekulera, men det skulle kunna vara någon typ av svetsarbete exempelvis som ligger bakom, säger Håkan Östman.

Polisen har ännu ingen uppfattning om värdet av det som förstörts i industribranden, men att det rör sig om stora belopp kan man konstatera.

- Det blir ju försäkringsbolagen som handhar det mesta av detta. Men det ska ha funnits direktimporterade, oförsäkrade bilar i lokalerna, så det blir naturligtvis stora värden totalt, säger Håkan Östman.   

Mer läsning

Annons