Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kritiseras för slarv

Polisen i Örebro län slarvade med att lämna ut handlingar som en journalist ville ha. Nu ska myndigheten se över sina rutiner.

Annons

Bakgrunden är en JO-anmälan från en Expressenjournalist som begärde att få ta del av utredningsmaterial gällande mordet på Norakvinnan Eva Magnusson. Även NA samt andra tidningar begärde samma sak.

För lång tid

Expressenjournalisten har JO-anmält Örebropolisen för att man tog för lång tid på sig att lämna ut det begärda materialet. Det gällde bland annat förhör med den man som satt häktad för mordet och som tog livet av sig på häktet i Örebro.

I sitt svar till JO skriver polisen att utredningen var mycket omfattande och att handlingarna innehöll uppgifter av känslig karaktär. För att kunna göra en rättssäker bedömning krävdes stora resurser.

Sekretessprövades

Trots det medger polismyndigheten att handläggning tog för lång tid.

Expressen fick liksom andra tidningar bara ut delar av utredningsmaterialet efter att det hade sekretessprövats. Journalisten överklagade detta till polismyndigheten, som i det läget är skyldig att skicka överklagandet vidare till kammarrätten. Men även det tog för lång tid menar journalisten, vilket polisen också ger honom rätt i.

Konstaterar brister

Länspolismästare Ebba Sverne Arvill konstaterar att Örebropolisen brustit i sin handläggning. Myndigheten har inte uppfyllt de krav som gäller för utlämnande av allmänna handlingar. Nu ska rutinerna ses över så att det i framtiden sker inom rimlig tid.

Mer läsning

Annons